Du er her

1 av 20 vasker hendene noen­lunde grundig

Blant menn vasker bare 5,3 prosent hendene i 15 sekunder eller mer etter et toalett­besøk.
Av Trond Erik Hillestad
Publisert 29.01.2020 08:39

Det er en studie fra Michigan State University som viser at bare 5,3 % av mennene vasker hendene i den anbefalte tiden på 15 sekunder eller mer etter et toalett­besøk. Det er leverandøren deb som melder dette.

En annen studie fra 2005 viste at kun 25% menn og 10% kvinner ikke vasket hendene etter et toalett­besøk.

Noen «unnskyldninger» for denne tendensen har vært at de prøver å unngå ekle overflater på vei ut fra toalettet, og at de tror de vet hva de har rørt ved i løpet av dagen og er sikre på at hendene deres er rene nok.

Ellers viser under­søkelsen at folk har ulike påfunn for ikke å berøre noe på offentlige toaletter:

  • 57 prosent bruker foten for å sette igang nedspylingen.
  • 55 prosent bruker papirtørk på dørvrideren.
  • 45 prosent åpner og lukker døra til toalett­båsen med hofta.
  • 69 prosent bruker albuen for å unngå kontakt.

Når menn hopper over såpen og går rett ut døra, skjønner de nok ikke helt hvor mange bakterier som lurer på et offentlig toalett. En studie viste at det på en kvadrat­tomme på et toalett er omtrent 500 000 bakterie­celler (ca. 77 000 pr. kvadrat­centimeter, red.anm.).

En annen studie tok prøver av flere overflater på et offentlig toalett og rapporterte at en mengde menneske­relaterte bakterier, inkludert flere fra mage, munn, hud og urin, ble observert på alle overflater - ikke bare på vasker og dørhåndtak.

Det er ingen tvil om at denne uhygieniske tilnærmingen til hånd­hygiene bidrar til spredning av unødvendige bakterier. Et enkelt par uvaskede hender kan spre utallige bakterier fra toaletter og til andre over­flater, hvor hvem som helst kan komme i kontakt med dem, melder deb.

Kilde: Hvorfor unngår noen menn å vaske hender?
https://www.debgroup.com/no/news/2019/hvorfor-unngar-noen-menn-vaske-hender


Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.

Her kan du melde deg på


 

Faktaboks

Bør bruke 40-60s

Effektiv håndvask krever at alle hendenes overflater blir rengjort, inkludert håndledd. Inkluder under­armer når dette har vært i berøring med pasienter eller gjen­stander under aktivitet. Å utføre effektiv håndvask tar 40-60 sekunder.

https://www.fhi.no/nettpub/handhygiene/anbefalinger/handvask-med-sape-og-vann/

Husk også at alkohol har begrenset effekt mot nakne virus som norovirus og rotavirus. Norovirus har vist seg vanskelig å fjerne også med vanlig håndvask med såpe og vann, her anbefaler FHI bruk av hansker.

https://www.fhi.no/nettpub/handhygiene/anbefalinger/handdesinfeksjon/#begrensninger-i-effekt-av-haanddesinfeksjon

Kilde: Folkehelse­instituttet