Du er her

CleanPilot får støtte for trådløse sensorer

Sensorer kan bl.a. leveres av norske Disruptive Technologies, med batteritid opptil 15 år. Datec leverer ferdige pakke­løsninger allerede fra 15/10.
Av Trond Erik Hillestad
Publisert 04.09.2019 12:14

Sensorer har i flere år vært en snakkis i renholds­bransjen, men har tildels også vært preget av noe proprietære løsninger og pilot­prosjekter.

Det kan det for alvor bli en endring på, når Datec nå kommer med en kraftig utvidelse av sin nettbrett­suksess CleanPilot. Dette skal gjøre det enkelt for renholds­lederen å ta i bruk sensorer og få et mer dynamisk og behovs­basert renhold.

Det hele fremkom under en lansering av CleanPilot Connect i Oslo i går.

Regelstyrt renhold

Renholds­lederen definerer selv hva slags aksjoner som skal tas, avhengig av hvilken sensor som «varsler». Dermed vil sensorene auto­matisk kunne justere den digitale renholds­planen.

Én type sensor kan være en trykknapp der slutt­brukeren ber om service. Hvis service­knappen ved kaffe­maskinen trykkes inn, kan renholds­lederen definere en regel om at service bør utføres i løpet av f.eks. en time.

Få sekunder senere dukker oppgaven opp på service­medarbeiderens nettbrett. Den tegnes inn på areal­tegningen av bygget, slik at medarbeideren enkelt kan legge et kaffemaskin­besøk inn i sine planer for den neste timen.

Verdensledende sensorer

CleanPilot Connect kan inkludere flere sensortyper og -leverandører, samt IoT-støttede maskiner.

En svært spennende sensor­leverandør er norske Disruptive Technologies, som Datec innledet samarbeid med for i underkant av et år siden. Deres sensorer hevdes å være verdens minste, med en størrelse på 19x19x2 millimeter.

Sensorene er av den aktive typen og sender trådløst ut varsler om endringer, i motsetning til passive sensorer, som må avleses i fysisk nærhet.

Sensorene har god rekke­vidde (innendørs typisk rundt 40 meter og utendørs 400 meter), og har trolig verdens lengste batteritid på opp mot 15 år – iallfall for så små sensorer.

Enkle å installere

Sensorene fungerer trådløst og er uavhengige av eksisterende infra­struktur (nettverk) i bygget, dermed egner de seg også i eldre bygg.

De kommuniserer med en basestasjon, kalt Cloud Connector, som renholds­lederen selv kan montere. Renholds­lederen kan selv koble base­stasjonen til CleanPilot. I større bygg brukes flere base­stasjoner.


Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.

Her kan du melde deg på