Du er her

Dyson Airblade: håndtørker med trykk

En ny håndtørker er på vei inn på det norske markedet. Dyson Airblade tørker gjestens hender ved hjelp av høyshastighets luftflak.
Av post@renholdsnytt.no
Publisert 04.12.2007 09:20

Tradisjonelle håndtørkere bruker 60 år gammel teknologi som i tørkeprosessen baserer seg på  fordamping. Luften på toaletter er full av smittsomme avføringsbakterier og denne luften blir varmet  opp og så blåst ut på sko, klær og nyvaskede hender.

For å påskynde den lange tørkeprosessen gnir vanligvis folk hendene sammen, men undersøkelser viser at dette kun fører til at bakterier fra dype hudlag og fra fingerneglene kommer opp på overflaten. Frustrasjon over at tørkeprosessen tar så lang tid gjør at mange går før hendene er tørre, noe som fører til voldsom økning i bakteriespredning med fuktige hender.


 Mer hygiensk

- Dyson Airblade skaper et høyhastighets luftflak som på en skånsom måte tørker hendene. Den er rask og den er veldig hygienisk. Og ikke minst er det et miljømessig alternativ til fordampingsmetoden, forteller gründer og oppfinner James Dyson

Les også: Morsomme Airblade fakta

Tørkeren har et HEPA filter som renser luften og fjerner 99,9 prosent av bakteriene. Samtidig lover leverandøren at hendene blir helt tørre når de tørkes, noe som er viktig da kontaktsmitte mye lettere overføres via fuktige hender enn tørre.

Maskinen har gjennomgått biologiske og vitenskaplige tester, gjennomført både av Dysons egne mikrobiologer og av ledende universiteter i Storbritannia.


Energiforbruk og kostnader

" Tradisjonelle elektroniske håndtørkere bruker mye energi og papirtørk er dyre i bruk og miljøfiendtlige. Motoren Dyson Digital Motor (DDM), er energibesparende og bruker 80 prosent mindre energi sammenlignet med tradisjonelle håndtørkere, og har en lang forventet levetid, forteller leverandøren.

Den dramatiske energisparingen skylles dels effektiviteten til motoren og del reduksjon i tørketiden. Ved å bruke en Airblade, 200 ganger om dagen, så sparer man 146,000 papirhåndklær fra å bli produsert, transportert og kastet. Kostnader blir redusert med over €1400 hvert år.


Hastighet

Tradisjonelle håndtørkere virker enten ikke som de skal eller så bruker de for lang tid, slik at de fleste gir opp før hendene er tørre og tørker seg heller på klærne.
Motoren skaper en høyhastighets luftstrøm på hele 640 km/t.
Den uoppvarmede luften som brukes til å tørke hendene blir ledet ut gjennom en 0,3 millimeter tykk spalte, det vil si like tykk som en øyevippe. Det tynne luftflaket virker som en usynelig vindusvisker og fjerner på den måten fuktighet fra hendene, som blir helt tørre på ti sekunder.