Du er her

Håndklær er fulle av bakterier

Kjøkken- og baderoms­håndklær kan være blant det mest bakterie­fylte vi har i hjemmene, viser en amerikansk under­søkelse.
Av Trond Erik Hillestad
Publisert 18.12.2014 08:15

Kjøkken­hånd­klærne kan smitte deg med bakterier fra tidligere matlaging. (Ill.foto av håndklær: Colourbox)

Årsaken er at hånd­klærne er fuktige over lengre tidsrom. Det gjør at bakteriene overlever. Men også hvor vi bruker hånd­klærne, spiller inn, typisk på kjøkken og bad/toalett.

Det er tidsskriftet European Cleaning Journal som bringer nyheten, etter at Universitetet i Arizona har forsket på håndklær og funnet koli­forme bakterier i 89 prosent av kjøkken­hånd­klærne og E.coli i 26 prosent av dem. Koliforme bakterier kan gi mat­for­giftning og diaré.

Rapportens hoved­forfatter, Charles Gerba, sier det slik:

- Når du tørker hendene på et kjøkken­håndkle kan bakterier smitte over til annen mat, eller hvis du berører munnen etterpå, kan du smitte deg selv.

- Med ansikts- og bade­håndklær kan du spre bakterier og virus blant familie­medlemmer som bruker de samme hånd­klærne, sier Gerba.

Både koliforme bakterier, E.coli og salmonella kan begynne å vokse igjen, neste gang håndkleet blir fuktig.

Artikkel­forfatterne hevder videre at det er mer effektivt å bløtlegge kjøkken­håndklær i blekemidler enn å vaske dem, men det er fordi stadig flere vasker ved lavere temperatur, helt ned til 30 grader. Håndklærne bør isteden vaskes ved rundt 90 ºC minst én gang i uken, anbefaler de.

Kilde: Towels are the most germ-infested objects in your home

_________________________________________________________________

"

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profesjonelle renholdsbransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.

Her kan du melde deg på

_________________________________________________________________

"