Du er her

Ingen kjører gulvvasker om 20 år

To tiår frem i tid er det ingen som rengjør gulvet med sittebiler eller ståbak-maskiner. Det mener en av de store produsentene av vaske­roboter.
Av Trond Erik Hillestad
Publisert 01.02.2019 17:20

Automatisering og roboter har fascinert oss gjennom science fiction-litteratur i over hundre år. Ettersom dette synes å komme stadig nærmere en realitet, finnes det dem som frykter at automatisering vil skape stor arbeids­ledighet.

Men når det kommer til robotisering, er fremtiden lys. Det mener iallfall det kanadiske selskapet Avidbots Corp., som selv produserer gulvvaske­roboter og har dem gående på fem kontinenter.

For selv de smarteste dingser er avhengig av menneskelig intelligens for å være lønnsomme, mener selskapet.

Tilbake­meldingen Avidbots får fra facility managere, er at deres roboter utplasseres ikke for å erstatte rengjørings­personalet, men for å samvirke med dem. Dette hjelper personalet til bedre effektivitet og økt kvalitet i slutt­resultatet.

Det frigjør også tid slik at renholderne kan få gjort viktigere eller mer tidkrevende oppgaver i løpet av arbeids­dagen. Kanskje kan de rengjøre vanskelig tilgjengelige områder på serverings­disken, under reoler i lagerbygg eller bagasjebånd, oppgaver som tidligere ble nedprioritert fordi de måtte prioritere høy­trafikkerte områder.

Avidbots spår ingen kommer til å bruke sittebiler og ståbak-vaskere om 20 år. De vil gå den samme veien som VHS-filmer, 8-spors kassettbånd og stumfilmer, nemlig inn i glemselen.

Enig? Avidbots er ikke en uhildet aktør i debatten, men kanskje er de inne på noe?

Kilde: Why Robots Expand, Rather Than Replace, Jobs and Human Potential, https://www.avidbots.com/robots-expand-human-potential/


Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.

Her kan du melde deg på