Du er her

Renholdsbransjen hardest rammet

Renholdsbransjen er de som er hardest rammet av økt illegalt arbeid, og slaveliknende arbeidsforhold.
Av kate@askmedia.no
Publisert 01.08.2007 09:00

Som ny utenlandsk arbeidstaker må en arbeidsgiver garantere fulltidsjobb for at personen skal få oppholdstillatelse i landet.

Ordningen gjør at arbeidsgivere får svært mye makt, og kan utnytte sine arbeidstakere, uttaler Norsk Arbeidsmandsforbunds distriktssekretær Geir Gamborg-Nielsen til Aftenposten.

Blir lurt Reglene for arbeidsinnvandring fører folk ut i illegalt arbeid, og uverdige forhold. Her er renholdsbransjen hardt rammet.

Gamborg-Nielsen forteller at arbeidsgivere lover full jobb, og som sikrer at renholdere oppholdstillatelse. - Så lar de jentene gå lenge uten jobb. Dersom de forlanger mer jobb blir de truet med å få sparken, forteller Gamborg-Nielsen.

Da mister de også retten til å oppholde seg i Norge, og de havner i en uholdbar pressituasjon.
70 prosent jobber svart Ifølge Fafo så er polske renholdere i Norge undersysselsatt, over 60 prosent jobber mindre enn 35 timer i uken. Selv om de ønsker å jobbe mer.

En annen utfordring er at i tillegg til å love full jobb må arbeidsgivere skrive under på at de gir tarifflønn. I en tøft markedet som renholdsbransjen så henger slike kontrakter høyt.
Fafo mener at dette medfører at mange sluses rett inn i det illegale markedet når de kommer over grensen. Og på den måten så fører ordningen til mer svart arbeid.  

I dag jobber over 70 prosent av alle polske kvinner i renholdsbransjen svart.
Løsningen mener Fafo forsker Grete Tyldum er å endre holdningene hos dem som kjøper tjenester. - I dag ser vi at det aksept av mange å kjøpe illegalt arbeidskraft, uttaler hun til Aftenposten.