Lege

Rettferdighet er god medisin

Mennesker som opplever seg urettferdig behandlet, er sykere enn andre. En undersøkelse blant britiske statsansatte tyder på at rettferdighet er god medisin, ikke minst for å forebygge hjerteproblemer.

Publisert

Den som blir urettferdig behandlet, har nemlig høyere risiko for å bli rammet av angina eller hjerteanfall, skriver Helserevyen.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Sammenhengen kommer fram i studien "Unfairness and health: Evidence from the Whitehall II Study" fra University College i London og Finnish Institute of Occupational Health.

Nøkkelen til et sunnere samfunn er rettferdighet, mener Roberto De Vogli, som har ledet studien.

" Opplevd urettferdighet8000 eldre, britiske statsansatte har deltatt i undersøkelsen. For 11 år siden forklarte de seg om opplevd urettferdighet på jobb, i familien og i samfunnet. I årene etterpå har forskerne målt den mentale og fysiske helsen til forsøkspersonene.

Forskere har oppdaget at de som har følt seg mest urettferdig behandlet, har to ganger høyere risiko for alvorlig hjertesykdom enn de som har opplevd minst urettferdighet.

Angina eller hjerteanfallBlant dem som opplevde seg minst urettferdig behandlet, fikk 64 av 966 angina eller hjerteanfall, altså 6,3 prosent.

Blant dem som opplevde moderat urettferdighet, var tallet 98 av 1368, eller 7,2 prosent.

I gruppa som har opplevd seg mest urettferdig behandlet, ble 51 av 567, eller 8,9 prosent, rammet av hjerteproblemer.

Lav inntekt og statusKvinner med lav inntekt og lav status er den gruppen som i høyest grad opplever seg urettferdig behandlet. Den samme gruppen sliter også mest med fysiske og psykiske plager. Forskerne mener å kunne dokumentere sammenhengen etter å ha kontrollert for mange andre variabler.

Powered by Labrador CMS