Du er her

Toalettet rengjøres av en robot

Under en konkurranse lyktes det tyske ingeniører å rengjøre et toalett med deres robot TIAGo.
Av Trond Erik Hillestad
Publisert 13.12.2018 05:55

Under World Robot Summit i Japan tidligere i høst ble det gjennom­ført flere konkurranser blant roboter. En av dem gikk ut på å rengjøre et toalett.

Roboten skulle rengjøre simulert urin fra toalettet (sittering, sider og hals), og omliggende gulv og vegger. I tillegg skulle den fjerne papir­avfall på gulvet. Alt i løpet av 20 minutter.

Ulike aktører hadde ulike til­nærminger til opp­draget, blant annet å bygge et robot­system som nærmest omsluttet hele toalett­rommet.

Team Homer fra University of Koblenz-Landau i Tyskland klarte imidlertid å gjennom­føre oppdraget med sin mobile robot PAL Robotics TIAGo, som var ekstra utstyrt med kun en rengjørings­svamp og en såkalt effektor.

TIAGo gjorde ikke jobben særlig raskt, og det kan nok hende at en og annen renholder vil mene litt om smitte­kjeder. Det er likevel imponerende at den klarte oppdraget. Og i likhet med den tekstil­brettende PR2 fra University of California at Berkeley (link nederst), trenger ikke hastighet å være så viktig, ettersom en robot kan jobbe mens du selv gjør andre ting.

Bladet iEEE Specturm skriver likevel i en kommentar at vi fortsatt er langt unna å få brukbare autonome og mobile enheter til å rengjøre i hjemmet, men det er mer sann­synlig at de vil dukke opp f.eks. på hoteller, der det er mange og nær identiske rom som skal rengjøres hver dag.

Den største hindringen – for arbeids­ledige roboter på jakt etter skitne sanitærrom – er likevel at mennesker er dyktige, raske og derfor relativt billig kan rengjøre slike rom. De fleste av oss er nok like lystne på å betale i dyre dommer for en robot som kan rengjøre toaletter og ingen ting annet.

Kilder:

Toaletten städas av en robot, https://www.cleannet.se/article/view/635304/toaletten_stadas_av_en_robot

Robots Finally Learning to Clean the Bathroom, https://spectrum.ieee.org/automaton/robotics/home-robots/robots-finally-learning-to-clean-the-bathroom

Service Robotics Category (nederst på siden), http://worldrobotsummit.org/en/wrc2018/service/

PR2 Does The Impossible, Folds Towels, https://spectrum.ieee.org/automaton/robotics/home-robots/pr2-does-the-impossible-folds-towels


Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.

Her kan du melde deg på