Du er her

Unngå dufter på jobben

Mange liker å tilsette litt godlukt for at et rom skal fremstå som ekstra «rent». Men det kan være gode grunner til å droppe de kunstige duftene.
Av Trond Erik Hillestad
Publisert 28.11.2017 05:32

Antall personer med allergi økte jevnt og trutt på hele 1900-tallet og er i dag en av de vanligste sykd­ommene i sam­funnet. Nesten halve befolkningen er allergisk eller overfølsom, som oftest mot pollen, husdyr eller metaller som nikkel. Iblant finnes allergenene i arbeids­miljøet.

Vanlige reaksjoner ved allergi er eksem, astma, allergisk nysing og elveblest. Men slike symptomer kan også oppstå uten at du har allergi. Da skyldes de at du har en annen form for over­følsomhet.

Omtrent seks prosent av befolkningen lider av duft-overfølsomhet. Symptomene minner om astma, men årsakene til reaksjonen er en annen. De har nemlig ikke med lukte­sansen å gjøre, men skyldes reaksjoner i sensoriske nerver i luftveier og øyne. Dufter kan likevel utløse astma­anfall hos dem som har astma.

For personer som har astma, allergi eller annen over­følsomhet, kan det at andre arbeids­takere ikke tar hensyn, medføre at symptomene oppstår eller forverres.

Kilde: Unngå dufter på jobben, http://www.arbetsmiljoupplysningen.se/Amnen/Allergier-och-overkanslighet/


Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!

Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.

Her kan du melde deg på