Du er her

Ut av landet

BLOGG: Trond skal til Zanzibar for å under­vise renholds­personalet ved Mnazi Mmajo Hospital.
Av Anonym
Publisert 29.01.2015 11:15

Vinteren har meldt sin ankomst, i alle fall på kalenderen. Snøfallet har ikke vært så mye å snakke om så langt her i Vestlandets hovedstad – noen haglbyger og litt snø på fjelltoppene er det vi kan skryte av.

Så da er det kanskje like greit å bevege seg ut av landet, der skjer det mye spennende. Mer konkret har personer fra vår renholdsavdeling blitt involvert i renholdsoppdrag på det afrikanske kontinentet.

På slutten av fjoråret fikk Helse Bergen HF i oppdrag å organisere helsepersonell som skulle sendes til Sierra Leone i forbindelse med ebolaepidemien der nede. Sykepleiere og leger fra hele landet meldte seg til tjeneste. Etter en intervjurunde ble personer plukket ut og sendt på opptrening før videre transport ble gjennomført.

Nå skal jeg ikke påstå at det alltid er slik, men ofte kommer jo renhold langt ned på listen over det som skal organiseres i forbindelse f.eks. et nybygg. Ebolaprosjektet erfarte også i «siste liten» at det ikke var tenkt så mye på hvem som skulle ta seg av renhold i leiren i Sierra Leone. Enheten ved vårt sykehus ble derfor på kort varsel bedt om å gå ut blant våre renholdere og forespørre om det var noen som kunne tenke seg å delta på dette.

Jeg ble mektig imponert da det viste seg at 20 renholdere meldte sin interesse. Igjen ble intervjuer gjennomført, og de første renholderne fikk bare 2-3 dager på å forberede seg og sin familie på at de skulle til et fremmed land og utføre renhold. 4 personer ble plukket ut og de reiser ned to og to - 6 uker på jobb og 6 uker hjemme. Det er renhold av leiren til pleiepersonalet de har ansvaret for, men noen har også fått spesialopplæring dersom det skulle bli nødvendig å delta i renholdet av området hvor pasientene blir behandlet.

Jeg har et ønske om å få en av renholderne til å fortelle om deres deltakelse der nede på årets «Seminar for sykehusrenhold» i Trondheim til høsten. Sikkert interessant å høre mer om dette.

Hvis vi beveger oss over til østkysten av Afrika, så ligger der et land der som heter Tanzania. Og utenfor Tanzania er det en øy som heter Zanzibar. Her har Helse Bergen HF et  «partnersykehus» som heter Mnazi Mmajo Hospital (MMH), hvor mer enn 10 avdelinger ved sykehuset vårt er involvert i forskjellige oppdrag.

Et av punktene som det nå settes fokus på er renholdet ved sykehuset. De hygieniske forholdene ved MMH kan ikke sammenlignes med hvordan det er på norske sykehus. Men man ønsker å få hjelp til et renholdsopplegg som kan bidra til en bedring av forholdene. Vår renholdsavdeling har nå blitt forespurt om å lage et forslag til renholdsrutiner der nede, forholdene tatt i betraktning. Planen er å lage et opplæringsprogram som skal innføres som et pilotprosjekt.

For at de som skal ha ansvaret for renholdet der nede skal ha en god forståelse for vår tankegang, vil en person fra MMH komme til Norge / Haukeland universitetssjukehus og hospitere her noen uker. Etter det er tanken at jeg drar ned til Zanzibar og underviser renholdspersonalet der nede, basert på det opplæringsprogrammet vi skal lage for dem.

Dersom pilotprosjektet, som skal gjennomføres i en oppusset del av sykehuset, er vellykket – skal vi videreføre dette til et nybygg (barneavdeling) som vårt sykehus er involvert i oppførelsen av. Totalt er dette et prosjekt vi ser for oss vil gå over flere år. Så for meg gjenstår det nå bl.a. å få tatt de nødvendige nålestikkene (vaksinene) før jeg kan dra.

Et sted man ikke trenger vaksine for å dra til, er Kiel. Kanskje vi sees om bord på fergen og seminaret «FDV 2015»?

God tur!

Trond Holm Johansen


Tidligere blogg-innlegg fra Trond:

"
Hva skjer…?

Blogg fra Trond: «Fra 2016 vil bl.a. sykehusene som driver renhold i eget regi «miste» en av sine fordeler. NHO Service ser naturligvis store muligheter for sine medlemsbedrifter, mens andre frykter at konkurranseutsettingen vil gå ut over både kvaliteten og arbeids- og pensjonsvilkår for de som jobber i staten.»

Les mer »"


"
- Endringer?

Blogg fra Trond: «Noen ganger kan det synes som om «gresset er grønnere» på en annen side. Man kan lett bli fristet til å kjøpe nytt eller legge om ting fordi man ønsker eller håper å kunne oppnå noe positivt.»

Les mer »"


"
Noen forskjell?

«Vi hadde en foredragsholder en gang som spurte forsamlingen om hvor mange som starter dagen på badet, så seg selv i speilet og sa : «God morgen, solstråle!». Jeg gjorde det i morges. Måtte samtidig se om det var skjedd noen forskjell fra dagen før. For noe hadde endret seg i løpet av natten.»

Les mer »"


"
Tiden flyr

«Et spennende arbeid pågår mellom flere sykehus i landet.»

Les mer »"


"
Linselusa

Noen kaller meg for linselusa. Fordi jeg til tider har vært på trykk ganske «ofte» i diverse media. Vel, noen ganger følger det med jobben å stå frem.

Les mer »"