I hotell, restaurant og servering øker den ubekvemme arbeidstiden.

Vi jobber mer kveld, natt og helg

Det er flere som jobber ubekvemt nå enn for seks år siden – og kvelds- og nattarbeid er mest utbredt blant ansatte i pleie og omsorgstjenester, viser arbeidslivsbarometeret fra YS.

.Vi jobber stadig mer kveld, natt og helg. Det er konklusjonen i det siste arbeidslivsbarometeret fra YS, skriver frifagbevegelse.no.

Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) tar temperaturen på tilstanden i arbeidslivet. Målgruppen er den yrkesaktive befolkningen i Norge i alderen 18 til 67 år. Undersøkelsen, omfatter 3000 arbeidstakere

Disse bransjene skiller seg ut

Mens 52 prosent jobbet kveld i 2015, har denne andelen steget til 58 prosent i 2021. Nattarbeid øker også mer blant kvinner enn før. Det er først og fremst ansatte i disse bransjene som jobber mest kveld og natt:

  • Pleie og omsorg.
  • Forsvar, politi og rettsvesen.
  • Transport/samferdsel.
  • Forretningsmessig service og tjenesteyting.
  • Reiseliv og hotell.
  • Restaurant og servering.
  • Olje, gass og energi.
  • Landbruk/skogbruk.

Advarer mot utviklingen

Andelen som jobber om natten har økt fra 16 prosent i 2015 til over 18 prosent i 2021. Kvinner jobber i dag noe hyppigere om natten enn før, ifølge undersøkelsen.

Mens 43 prosent jobbet på lørdager i 2015, har omfanget økt til 47 prosent i 2021. Økningen i antallet som svarer at de «ofte» eller «alltid» jobber lørdager, har vært sterkest i service (inkludert hotell og restaurant), statlig sektor, kommunene og privat tjenesteyting.

En betydelig andel av søndagsarbeidet skjer i spesialisthelsetjenesten, kommunene og transportsektoren i privat sektor. Alle disse næringene har hatt en vekst i søndagsarbeidet siden 2015.

Urovekkende trend

– Trenden er urovekkende. Det er nok flere arbeidsplasser som synder mot helt grunnleggende arbeidsbetingelser. Vi må ikke glemme historien om hvorfor vi har en arbeidsmiljølov som sier noe om overtid, kvelds- og nattarbeid og jobbing i helgene, sier YS-leder Erik Kollerud til FriFagbevegelse.

Etterlyser en felles forståelse

YS-lederen understreker at det å jobbe mye kveld, natt og helg over tid også har en bakside.

– Ikke bare er det en risiko for helsa, men det har også sosiale konsekvenser. Med mindre vi har en felles forståelse om at det skal jobbes minst mulig utenom normalarbeidsdagen, er det risiko for at bruken av denne arbeidstida bare vil ese ut, frykter Kollerud.

Mye av kveldsjobbingen er en del av den enkeltes avtale arbeidstid, men noe vil også være mer eller mindre frivillig merarbeid utover normal arbeidstid. Dette vil da være skjult arbeid og arbeidstid man gjerne ikke får kompensert, ifølge undersøkelsen.

– Det er grunn til å være urolig hvis trenden er mer pålagt jobbing utenfor normalarbeidsdagen. Det er ikke like skremmende hvis utviklingen skyldes fleksibilitet og at de ansatte er med på å bestemme over sin egen arbeidstid, sier Kollerud.

(frifagbevegelse.no)

Powered by Labrador CMS