STAMI har lenge forsket på arbeidsrelaterte hudsykdommer, og via deres nettside kan du finne nyttig informasjonsmateriell om hvordan du rent praktisk kan forebygge mot hudplager på arbeidsplassen.
Annonse
Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profesjonelle renholdsbransjen.
Renholdere er, som mange vil vite, en typisk risikogruppe og studier viser at hudproblemer i arbeid kan forebygges med tiltak som fjerner eller reduserer yrkeseksponeringer.
– Faktisk er arbeidsrelaterte hudsykdommer blant de hyppigste og mest kostbare arbeidsbetingede sykdommer i hele Europa. Siden utfordringene er de samme på tvers av landegrenser, ble det nylig definert europeiske standarder for forebygging av arbeidsrelatert hudsykdom, forteller Jose Hernán Alfonso, overlege ved STAMI.
– Opplæring om risikofaktorer og forebygging av arbeidsrelaterte hudproblemer, riktig bruk av hansker og fuktighetskrem er eksempler på tiltak som kan bidra til forebygging, fortsetter han.
Forsker på hudplager
Alfonso forsker på hudplager, og ledet gruppen som arbeidet med å definere de europeiske standardene for forebygging og diagnostisering av arbeidsrelaterte hudsykdommer.
Et prosjekt STAMI har vært samarbeidspartner i, er prosjektet «Sunne hender», der målet var å bidra til at renholdere og frisører får økt kunnskap om hvordan de skal ta vare på hendene sine. Riktig håndpleie og hanskebruk var viktige moment i opplæringen.
STAMI har også i samarbeid med Fagforbundet bidratt til utvikling av et nettbasert kurs som kan brukes som praktisk opplæring om forebygging av arbeidsrelatert hudsykdom.
Sjekk din hud for tidlige tegn på hudplager
Eksem er den vanligste arbeidsrelaterte hudsykdommen i Norge, og verden for øvrig, men tidlig diagnose hjelper til med å unngå at hudproblemene blir langvarige. Tidlig tegn på eksem er rødhet, tørr hud og kløe som kan bli til blemmer, sprekker, avskalling og flassing.
Den beste måten å finne ut av om hudplagene er yrkesrelaterte, er om de oppstår i forbindelse med hudeksponeringer på jobb og blir verre når man er på jobb – og bedre i helger eller i forbindelse med ferie eller sykefravær.
For å unngå at hudproblemene blir langvarige, er det viktig at ansatte som opplever slike problemer tar kontakt med bedriftslegen på et tidlig tidspunkt. Utredning av arbeidsrelatert håndeksem krever ofte samarbeid mellom hudlege, arbeidsmedisiner, fastlege og bedriftslege.
Nærmere tolv prosent av yrkesaktive nordmenn – drøyt 310 000 personer – oppgir å ha hudplager. Av disse oppgir en av fem (ca 67 000) personer jobben som eneste eller delvis årsak.
I 2016 var det i overkant av 10 000 legemeldte sykefraværstilfeller på 17 dager eller mer med huddiagnoser. Hudplager berører mange arbeidstakere, og forskning viser at yrkeseksponering bidrar både til hudplager og langtidssykefravær.
For menn er hudkontakt med rengjøringsmidler og avfall viktige risikofaktorer for langtidssykefravær, mens hudkontakt med vann er en viktig risikofaktor blant kvinner.
Med riktige tiltak på arbeidsplassen kan flere utsatte arbeidstakere få hjelp til å forebygge sine hudplager.