penger i gummihanske

Nesten halvparten betaler svart

Det kjøpes svart for omkring 5 milliarder kroner årlig her i landet. Av de som kjøper renholdstjenester i hjemmet, betaler 46 prosent svart. Det utgjør rundt 100 000 husstander.

Publisert

Det anslår Opinion i en ny undersøkelse, som er gjennomført for Samarbeid mot svart økonomi.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Renhold vanligst

Undersøkelsen viser at 34 prosent enten har kjøpt eller vurdert å kjøpe svart arbeid i løpet av de to siste årene. Dette er en nedgang fra 2009, men andelen som kjøper svart renhold har økt i samme periode.

De vanligste tjenestene å kjøpe svart, er renhold og snekkerarbeid: Nesten halvparten av dem som har kjøpt svart de to siste årene, har kjøpt renholds- og vasketjenester.

Ikke forbundet med risiko

Andelen svart arbeid er også høy for andre håndverkstjenester som maler (28 prosent), murer (21 prosent) og snekker (19 prosent). For elektriker- og rørleggerarbeid er andelen svart arbeid betydelig lavere.

- Det kan tyde på at svart arbeid er mer utbredt blant tjenester som i mindre grad er forbundet med risiko ved feil avgjørelse. For elektriker- og rørleggerarbeid er andelen svart arbeid nede i 7-8 prosent, sier skattedirektør Svein Kristiansen til Dagens Næringsliv.

Undersøkelsen viser at det svarte markedet er preget av "gjengangere": 39 prosent av de som har kjøpt svart arbeid regner med å gjøre det igjen neste år.

Samarbeid mot svart økonomi er en allianse som består av KS, LO, NHO, YS, Unio og Skatteetaten.

Les mer om undersøkelsen på Skatteetaten sine nettsider.

Papirutgaven av Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profesjonelle renholdsbransjen.

Bli kjent med papirutgaven her

" Vi sender ut nyhetsbrev pr e-post ukentlig. Her kan du melde deg på.

"
Powered by Labrador CMS