Siden oppstarten i 2013 har de regionale verneombudene (RVO) i hotell-, restaurant- og renholdsbransjen, besøkt over 4000 virksomheter i bransjene overnatting, servering og renhold.
Annonse
Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profesjonelle renholdsbransjen.
I renholdsbransjen har de regionale verneombudene vektlagt å komme i kontakt med og besøke virksomheter som ikke er registrert i godkjenningsordningen for renholdsvirksomheter, enkeltpersonsforetak som er godkjent, og virksomheter som ikke har fungerende vernetjeneste. I tillegg besøkes arenaer der det er enkelt å komme i kontakt med renholdere, f.eks. byggeplasser og kjøpesentre.
Vanlige feil
De tre vanligste feil/mangler som er påvist:
1. Virksomheten har ikke søkt godkjenningsordningen for renholdsvirksomheter.
2. Virksomheten mangler HMS-kort til alle ansatte.
3. De ansatte i virksomheten kjenner ikke til virksomhetens bedriftshelsetjeneste.
Fortsatt stort behov
Ifølge årsrapporten tilsier RVO-enes erfaring at det fortsatt er et stort behov for deres veiledning og bistand til å etablere gode HMS-systemer samt øke forståelsen for verneombudets rolle i virksomheten.
- Godt fungerende verneombud er helt avgjørende for å få til et godt systematisk og forebyggende HMS arbeid, sier fondsstyrets leder og regiondirektør i Arbeidstilsynet Oslo, Ørnulf Halmrast.
Arbeidstilsynet har i flere sammenhenger gitt uttrykk for at ordningen med regionale verneombud er et viktig og godt supplement til Arbeidstilsynet, og de får mange og gode tips fra RVO-ene.
Tall fra Arbeidstilsynets tilsynsvirksomhet i 2015, viser at over 54 % av renholdsvirksomhetene ikke hadde valgt verneombud. I serveringsbransjen ble det avdekket at 7 av 10 virksomheter ikke hadde valgt verneombud. Dette understøtter behovet for RVO-enes arbeid og fokus på å få på plass verneombud og velfungerende vernetjeneste i virksomhetene.
De 12 regionale verneombudene er delt i fem regioner, nord, midt, vest, øst, og sør, og har sitt kontor sted i Tromsø, Trondheim, Bergen, Oslo og Kristiansand. 6 av de regionale verneombudene jobber primært innenfor renhold.
Generelt om renholdsbransjen
I januar 2016 var det registrert ca. 6000 virksomheter i renholdsregisteret, dette er en økning på ca. 400 fra januar 2015.
Over 70 % av renholdsvirksomhetene i ordningens register er enmannsbedrifter (ingen ansatte utenom innehaver). Renholdsbransjen er preget av mange nyetableringer og virksomheter som etter kort tid opphører eller aldri starter aktiv renholdsdrift, spesielt blant små virksomheter.
Over halvparten av renholdsvirksomhetene er registrert i region Øst og det er færrest virksomheter i region Nord og Midt-Norge.
Tall fra SSB viser at over 64 % av arbeidstakerne har innvandrerbakgrunn. Deltidsandelen er høy, og mange er registrert med mer enn ett arbeidsforhold. I motsetning til servering- og overnattingsbransjen, er renholdsbransjen ikke på samme måte preget av unge arbeidstakere. Det er høy turnover av ansatte i bransjen.