Statens arbeidsmiljøinstitutt undersøker blant annet kreftfremkallende egenskaper i såkalte karbonnanorør. (Illustrasjon etter Stami og Colourbox)
Forsker på nanopartikler
Statens arbeidsmiljøinstitutt har for tiden fire forskningsprosjekter på nanomaterialer.
Betennelsesfremmende og kreftfremkallende egenskaper av karbonnanorør.
Ifølge Stami er en rekke nanomaterialer allerede i bruk i produkter som klær, sko, kosmetikk, sanitetsartikler, sportsutstyr, vask- og pleiemidler og produkter for behandling av bygningsmaterialer som glass, fliser, stål og andre overflater og utvikles det nye nanomaterialer.
Nanomaterialer behandles teknisk og kjemisk på ulike måter for å få fram nye ønskede egenskaper. Men de ønskede egenskapene kan være uønsket fra et arbeidsmiljø- og helsesynspunkt.
I sin nylig utgitte årsrapport for 2015 skriver Stami at det globalt foregår en betydelig utvikling av syntetiserte / fabrikkerte nanomaterialer med et vidt bruksområde, og mange anser slik produksjon for å være en av forutsetningene for ny industriell innovasjon og vekst. Det er derfor viktig å fremskaffe helserelevant kunnskap om eventuell arbeidsmiljørisiko tidlig i denne fasen.
Disse partiklene er svært små, under 100 nanometer (under én titusendels millimeter, red.anm.), og de har derfor helt spesielle fysiske egenskaper. Slike nanomaterialer er allerede i bruk. På grunn av størrelsen har de muligvis også andre egenskaper enn tilsvarende partikler med større størrelse, om de pustes inn av mennesker. Det har derfor globalt vært en betydelig forskning på hvordan slike partikler innvirker på mennesker.
Stami undersøker spesifikt kreftfremkallende egenskaper til flere typer nanomaterialer, slik som karbonnanorør og titandioksid. Andre typer nanopartikler finnes sannsynligvis som naturlig forekommende partikler i en rekke industrielle prosesser i Norge.
Stami startet derfor nylig opp en studie med formål å kartlegge tilstedeværelsen av nanopartikler i deler av norsk industri. Dette er viktig fordi eksponering for slike partikler settes i sammenheng med økt risiko for hjerte-karsykdommer, og det diskuteres om slik eksponering også kan bidra til å utvikle nevrodegenerative lidelser.