Tallet ligger på samme nivå som i 2015, da Arbeidstilsynet mottok 2396 meldinger, men det er likevel en nedgang fra tidligere år. Tilsynet mottok 2878 meldinger i 2014 og 2842 meldinger i 2013.
Annonse
Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profesjonelle renholdsbransjen.
73 prosent av meldingene gjelder pasienter i aldersgruppen 40-66 år. Størst andel av meldingene gjelder menn (76 prosent), viser Arbeidstilsynets rapport for 2016.
Skade etter yrke
Håndverkere er yrkesgruppen med flest meldinger i 2016 (40 prosent eller 941 tilfeller).
Yrkesinndelingen fra Arbeidstilsynet er veldig grov, og i oversikten er renholdere slått sammen med hjelpearbeidere. Denne kategorien havner på en sjetteplass målt i antall tilfeller (138).
Typer skader
Støyskader er fortsatt den diagnosen som blir hyppigst legemeldt til Arbeidstilsynet (49 prosent).
Blant «klassiske» problemområder for renholdere finner vi blant annet følgende:
Sykdommer i åndedrettssystemet omfatter 12 prosent av meldingene i 2016. Tallet gjelder for alle yrkesgrupper, ikke renholdere spesifikt. Andelen meldinger om slike sykdommer har vært nokså stabilt mellom 9 prosent og 12 prosent de siste 10 årene.
Hudlidelser er meldt i 6 prosent av meldingene i 2016 (tallet gjelder for alle arbeidsgrupper). Her er det i all hovedsak ulike typer for dermatitt (eksem) som meldes. Eksempler på arbeidsmiljøfaktorer er maling, hårpleieprodukter, rengjøringsmidler, tekstilfibre, melstøv og trestøv, sement, svovel, klor, nikkel, ventilasjon og temperaturforhold.
Muskel og skjelett
Muskel- og skjelettlidelser er meldt i 8 prosent av meldingene i 2016 (tallet gjelder for alle arbeidsgrupper). Arbeidsstillinger, gjentakelsesarbeid, løft og forflytning av objekter, og arbeidstakt, er hyppigst meldt som arbeidsmiljøfaktor.
8 prosent av meldingene er uklassifiserte. Denne kategorien inneholder mange ulike symptomer og diagnoser, blant mange andre: uspesifiserte symptomer med tilknytning til nervesystemer og muskelskjelettsystemet, uvelhet og tretthet og hodepine.
Dagens regelverk sier at «enhver lege som igjennom sitt arbeid får kunnskap om en arbeidstaker som lider av yrkessykdom som er likestilt med yrkesskade etter folketrygdens § 13-4, eller annen sykdom som legen antar skyldes arbeidstakerens arbeidssituasjon, skal gi skriftlig melding om dette til Arbeidstilsynet».