Jose Hernán Alfonso ved Stami har forsket mye på hudsykdommer hos blant annet renholdere. Han er såkalt førsteforfatter i en ny internasjonal forskningsartikkel. (Ill.foto av håndeksem fra Colourbox).
På vei mot en standard for å forebygge hudplager
Håndeksem er den vanligste arbeidsrelaterte hudsykdommen i Norge. Nå kan norskledet arbeid gi internasjonal konsensus om forebygging.
Litt over ti prosent av yrkesaktive nordmenn – drøyt 250 000 personer – oppgir å ha hudplager. Én av fem av disse, cirka 53 000 personer, oppgir jobben som eneste eller delvis årsak.
Annonse
Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profesjonelle renholdsbransjen.
Mangel på felles standarder for forebygging av hudsykdom har til nå vært en utfordring, men nå har forskere etablert en internasjonal konsensus på området. Det er Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) som melder dette.
I en nylig publisert forskerartikkel ledet av Jose Hernán Alfonso, overlege ved Stami, ble det for første gang definert evidensbaserte (bevisbaserte) standarder for forebygging av arbeidsrelaterte hudsykdommer.
Frisk hud på en frisk arbeidsplass
Norske studier tyder på at det er potensial for å redusere forekomsten av arbeidsrelaterte hudproblemer og langtidssykefravær med tiltak som fjerner eller reduserer hudeksponeringer i arbeid som for eksempel hudkontakt med vann, rengjøringsmidler, olje- og skjærevæsker, biologiske materiale, avfall og fysiske faktorer som for eksempel tørr luft og kulde.
Det er fult mulig å holde frisk hud i alle jobbsituasjoner. Men dette krever konkrete tiltak som fjerner, erstatter og/eller reduserer yrkeseksponeringer som kan føre til hudsykdom, skriver Stami.
Felles utfordring i Europa
Arbeidsrelaterte hudsykdommer er blant de hyppigste og mest kostbare arbeidsbetingede sykdommer i hele Europa, og EU-kommisjonen har nylig slått fast at manglende forebygging av arbeidsrelaterte hudsykdommer er et samfunnsmessig problem som må prioriteres.
I og med at utfordringene er de samme over landegrenser, bør berørte ansatte med arbeidsrelatert hudsykdom vurderes og behandles likt.
Mangel på en felles definisjon på arbeidsrelatert hudsykdom, betydelig underrapportering, sen diagnostisering, manglende primær forebygging på arbeidsplassene, misvisende og lite oppdatert informasjon om allergifremkallende og irriterende stoffer på produktdatabladene er noen av de felles utfordringene Europa står ovenfor når det gjelder forebygging av arbeidsrelatert hudsykdom.
Internasjonalt samarbeid
Det er dette problemet Jose Hernán Alfonso og en rekke andre forskere nå har tatt grundig tak i.
– Tidligere anbefalinger var definert av en britisk ekspertgruppe, men dette er første gang standarder er definert på tvers av landegrensene, med deltakelse og konsensus fra ca. 100 eksperter fra hele Europa. Det tas også med andre aspekter som ikke var fanget opp tidligere, sier Hernán Alfonso.
Han ser med optimisme på mulighetene for at forebygging av hudsykdommer i arbeidslivet skal bli langt bedre med de nye standardene som nå er utarbeidet.