I Norge har vi ingen slik standard, og mange har derfor brukt den danske standarden DS 2451-10 som en delvis rettesnor i sitt smittevernarbeid. Denne utkom første gang i 2002. Nå har vi også en svensk standard å skjelne til.
Hovedtrekkene i den svenske standarden, SS 8760014:2017, er å angi kvalitetskriterier for ulike hygieneklasser og gi anbefalinger for å følge opp renholdskvaliteten. Den spesifiserer også krav til opplæring og kompetanse hos personalet, og ansvarsforhold.
Standarden er utarbeidet av komiteen Städning för vården, SIS/TK 349/AG 02.
For både egen organisasjon og ved innkjøp
Standarden er ment å være til hjelp for innkjøpere, for organisasjonsutvikling, oppfølging (uansett om renholdet skjer i egen regi eller er innkjøpt) og for sammenligning mellom ulike renholdsleverandører.
Detaljert standard
Renholdsnytt har ikke lest selve standarden, og heller ikke sammenlignet den direkte med DS 2451-10.
Ut fra innholdsfortegnelsen ser vi at den svenske standarden skal ta for seg krav til bestillende organisasjon, krav til renholdsleverandør (inkl. renholdssentral, utstyr og renholdsmidler), utarbeidelse av lokale instruksjoner for daglig rengjøring og sluttrenhold, hygieneklasser og smitterisiko, flater med høy smittefare, visuell bedømming av renholdskvalitet og objektive målemetoder.
Flere vedlegg
Den har også et normativt bilag med grensedragningsliste for flater med høy smitterisiko, samt informative bilag som gir eksempler på arbeidsflyt, sjekklister for utvask, eksempler på renholdsfrekvens, målemetoder for usynlig kontaminering, samt eksempler på prøvetaking for å vurdere renholdskvalitet.
Ikke for renrom og hovedrenhold
Den svenske standarden omfatter ikke renhold av renrom eller periodisk renhold (hovedrenhold).
Kan kjøpes på nett
Både den svenske og danske standarden må kjøpes – de er ikke gratis tilgjengelige. Standardene finner du her:
er en uavhengig og ideell forening med medlemmer fra både privat og offentlig sektor. Den er en del av det europeiske og globale nettverk som utarbeider internasjonale standarder.
Ifølge SIS er standarder dokumentert kunnskap utviklet av fremstående aktører innenfor industri, næringsliv og samfunn. Standarder fremmer handel over grenser, bidrar til at prosesser og produkter blir sikrere, og effektiviserer din virksomhet.