Det er ganske vanlig at slike problemer ikke varsles, fordi den som utsettes for det, synes det er flaut eller til og med legge skylden på seg selv.
Men det er den som blir utsatt for en oppførsel, som avgjør om den er uønsket eller ei. Seksuell trakassering kan politianmeldes, men uansett om det anmeldes eller ikke, har arbeidsgiveren ansvar for å påse at det opphører.
I dag har arbeidsgivere et stort ansvar for både å utrede seksuell trakassering og forebygge det. Det kreves ingen anmeldelse eller varsling, arbeidsgiver skal utrede om noe har hendt selv om det bare finnes mistanker eller rykter.
Forebygging kan skje ved å ha en policy eller en beredskapsplan mot seksuell trakassering. Det er viktig at alle ansatte kjenner til denne. En del av det forebyggende arbeidet kan for eksempel være å ta opp spørsmål på personalmøter for å kunne prate om det som gjelder og holde temaet varmt.
Opplever du uønsket oppmerksomhet, kan du gå til din nærmeste leder, som da har ansvaret for å utrede hva som har skjedd og stanse trakasseringen.
Hvis arbeidsgiver ikke utreder saken, eller det er arbeidsgiver som krenker, kan du f.eks. gå til verneombudet på arbeidsplassen eller til fagforeningen.