Målet for studien var «på en bærekraftig måte å forbedre renholdet av ofte berørte overflater i sykehus gjennom en bred tilnærming til opplæring, reduksjon av hindringer, rengjøringsmetoder og holdningsendringer for dem som jobber med miljøtjenester».
Annonse
Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profesjonelle renholdsbransjen.
Bak studien sto The Society for Healthcare Epidemiology of America, og den ble utført på tre typer sykehus – to universitetsakuttsykehus, to lokalsykehus og ett kvinne & barn-sykehus. Den ble utført på miljøarbeidere* som jobber i førstelinjen ut mot pasientene.
* Kortversjonen av den engelske rapporten bruker begrepet «environmental services workers», uten å definere om renholdet utføres av renholdere eller helsepersonell.
Bredt anlagt opplæring
Et opplæringsprogram på fem moduler ble utviklet, ved å bruke prinsipper fra læringsteorier for voksne.
Det ble brukt systemer som lot de voksne gi tilbakemeldinger til instruktøren, videoer, demonstrasjoner, rollespill og grafiske elementer for å illustrere prinsipper rundt smittevern.
Temaene omfattet håndhygiene, forebygging ved isolering, personlig verneutstyr, rengjøringsinstrukser og strategier for å redusere hindringer.
Som en del av studien, skulle det også måles hvorvidt antallet tilfeller av sykehuspåført Clostridium difficile og MRSA endret seg.
Gode resultater
I gjennomsnitt deltok 357 miljøarbeidere i hver modul. 93 prosent rangerte presentasjonene som meget gode og 95 mente de var nyttige. 91 prosent var blitt mer komfortable med å bruke personlig verneutstyr enn før kurset. 96 prosent var grundigere med håndhygienen og 96 prosent fikk økt forståelse av hvor viktig det er å desinfisere ofte berørte områder.
Frekvensen på å rengjøre enkeltvise ofte-berørte-flater i rom med pasienter tilstede, økte fra 26 til 62 prosent. Særlig antall sykehuspåførte infeksjoner pga. C.diff gikk betydelig ned.