SINTEF er i gang med å måle hvor mye mikroplast som fanges opp av et spesialfilter de har utviklet til industrielle vaskerier. (Ill.foto fra vaskeri: Colourbox)
Hvor mye mikroplast er det i skittentøy?
SINTEF er i gang med et prosjekt for å måle og fange mikroplast fra klesvask.
Hver gang du vasker klær, skyller du ut mikroplast i havet. Men vi vet lite om mengden og spredningen av mikroplast fra ulike tekstiltyper. Nå jobber forskere med å både måle og fange mikroplast fra klesvasken vår, skriver SINTEF i en pressemelding.
Annonse
Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profesjonelle renholdsbransjen.
Det hele er et samarbeid med næringsaktører og klesbutikken Fjong i Oslo. Sistnevnte driver utlån og leie av brukte kjoler og hverdagsplagg. Målet er å redusere overforbruket vårt og være et godt alternativ til å kjøpe nye klær. Hyppig vasking/rensing av klær er imidlertid en utfordring når det gjelder å minimere miljøavtrykket for bedriften
Tester nytt filtersystem
Fjong skal blant annet teste ut et filtersystem utviklet av SINTEF. Det fungerer slik at avløpsvannet fra vaskemaskinen må passere disse tilkoblede spesialfiltrene som vil fange opp plastfibrene.
Dette kan gi viktig kunnskap om hvor store mengder som kommer ut og hvordan de ulike stofftypene bidrar til mikrofiber i avløpsvannet.
Målgruppe: Proffvaskerier
Leder og initiativtager til prosjektet er innovasjonsselskapet Clean Oslo, som har som mål å finne en metode som forhindrer utslipp av mikrofiber i avløpsvann fra fellesvaskerier og industrielle vaskerier.
Vasker skånsomt
Som en del av filosofien bruker Fjong skånsomme vaskemetoder:
– Når det gjelder vask har vi hovedsakelig testet ut kaldt, avionisert vann. Dette vannet trekker til seg negative partikler, det vil si det tar skitten på tøyet. Clean Oslo er eneste vaskeriaktør i Norge som tilbyr denne måten å vaske tøy på, helt uten vaskemidler. Vi har vasket med denne metoden i år. Filteret for mikrofiber er for oss en videreføring, sier Hanne Elisabeth Høiesen, bærekraftsjef i Fjong., og legger til at vi frem til i dag har manglet en slik løsning.