OsloMet – Storbyuniversitetet har besluttet å tilby en omstart av studietilbudet i FM-emner. (Foto: Ellen Nygard)
OsloMet omstarter studietilbudet i FM
Studietilbudet i Facility Management (FM) får en form som ventes å appellere godt både til studenter og til voksne som er i gang med sin FM-karriere.
Som mange vil vite, er dagens fordypningsprofil innenfor FM på Bachelor i økonomi og administrasjon lagt ned etter svake søkertall blant studentkullene i 2015, 2016 og 2017. De siste studentene uteksamineres våren 2020. Dermed var det en stund fare for at norsk renholdsbransje og FM-næring ville stått uten dette utdanningstilbudet på universitetsnivå.
Annonse
Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profesjonelle renholdsbransjen.
Etter iherdig innsats fra Ellen Nygard, universitetslektor ved OsloMet, og i godt samarbeid med aktører i renholdsbransjen, FM-bransjen og OsloMet selv, er det besluttet å opprette to nye enkeltemner innenfor FM, med oppstart hhv. høsten 2020 og våren 2021.
FM-studiet har sine røtter tilbake til den såkalte oldfrueutdanningen som ble opprettet i 1955. At det nå utvikles et nytt høyerenivås studietilbud i FM, innebærer dermed at Norge vil få en ubrutt rekke eksaminander tilbake til 1955.
Godt fornøyd med samarbeidet
Jørgen Modalsli, som i sommer ble ansatt som ny instituttleder ved Handelshøyskolen ved OsloMet ønsker å takke næringen for gode innspill knyttet til studietilbudet i FM.
– For å imøtekomme samfunnets behov for et utdanningstilbud i FM ønsker vi studieåret 2020/2021 å tilby to enkeltemner i FM på Årsstudiet i organisasjon og ledelse, skriver han.
– Sammen med det eksisterende emnetilbudet på årsstudiet (som framgår av lenken under) tror vi dette vil være et godt tilbud til potensielle studenter. Noe av tilbudet vil også kunne bli gjort tilgjengelig for våre studenter ved Bachelor i administrasjon og ledelse i offentlig virksomhet.
Modalsli opplyser videre at det nå er utarbeidet planer for de to FM-emnene «Facility Management (FM) i organisasjoner» og «Pedagogisk ledelse og ressursutvikling innen Facility Management (FM)».
Hvert emne har et omfang på 1/3 - 1/2 semester (10-15 studiepoeng). Spørsmål knyttet til emnene kan rettes til emneansvarlig Ellen Nygard via enygard@oslomet.no
Søknadsfristen for ordinært opptak neste studieår er 15. april (1. mars for enkelte søkergrupper), dog er det en egen søknadsprosess i to steg ved søknad for opptak som enkeltemnestudent. Hva som skal gjøres når, beskrives her: https://www.oslomet.no/no/studier/sam/enkeltemner-handelshoeyskolen-bachelor
Gode bidragsytere fra bransjen
Ellen Nygard tilføyer at OsloMet har hatt mange fruktbare møter med ressurspersoner i næringen i forkant av denne nye omstarten av studietilbudet:
Anne Jensen (direktør for Bransjeforeningen Renhold og Eiendomsservice, NHO Service og Handel)
Thorun E. Ormstad Lundring (assisterende direktør ved Divisjon Facilities Management, Akershus Universitetssykehus)
Lisa A. Engström Palm (eiendomsforvalter, Divisjon Facilities Management, Akershus Universitetssykehus)
Per Martin Karlsson (seksjonsleder Renhold og hygiene, Divisjon Facilities Management, Akershus Universitetssykehus
En fellesnevner for mange av disse personene er at de både har en tilknytning til den «gamle» bachelorutdanningen (dvs. «Bachelor i husøkonomi og serviceledelse» som eksisterte fra og med studentkullet med oppstart i 2003 tom. studentkull 2012) og den første versjonen av FM-bacheloren (dvs. Bachelor i Facility Management som eksisterte fom. studentkull 2013 tom. studentkull 2014).
Nygard opplyser at denne tilknytningen har enten vært som gjesteforeleser ved begge utdanningene, student ved begge utdanningene eller med en generell faglig interesse og omsorg for begge utdanningene.
- Mange av lederne på FM-divisjonen ved Akershus Universitetssykehus har dessuten gjennom mange år har vært vertskap for skreddersydde studiebesøk av FM-studenter fra OsloMet, forteller Ellen Nygard.
Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profesjonelle renholdsbransjen.
Detaljerte emneplaner kunngjøres på OsloMets nettsider senere i desember 2019. Her er en oversikt over de to nye FM-emnene:
Emneplan for Facility Management (FM) i organisasjoner
Studiepoeng: 10 Semester: Høst Undervisningsspråk: Norsk Forkunnskapskrav: Ingen
Emnet gir en innføring i Facility Management (fasilitetsstyring, FM) som fagområde, der et klart formål er å forbedre menneskers livskvalitet i tillegg til det mer åpenbare – forbedre produktiviteten i kjernevirksomheten. Målgruppe: Emnet inngår som et av tre mulige valgfag på henholdsvis Bachelor i administrasjon og ledelse i offentlig virksomhet og Årsstudium i organisasjon og ledelse. Emnet tilbys også til studenter som tar enkeltemner (her kreves generell studiekompetanse og minst fem års dokumentert erfaring fra serviceyrker og/eller yrker i tilknytning til forvaltning, drift og vedlikehold av bygg).
Emneplan for Pedagogisk ledelse og ressursutvikling innen Facility Management (FM)
Studiepoeng: 15 Semester: Vår Undervisningsspråk: Norsk Forkunnskapskrav: Ingen. Det anbefales likevel at dette emnet tas etter «Facility Managment (FM) i organisasjoner». Det vil hjelpe studenten i å plassere den yrkespedagogiske innsikten inn i FM-perspektivet.
I emnet gis studenten pedagogisk kompetanse til bruk for en ledelse for å kunne tilrettelegge for ressursutvikling og livslang læring hos medarbeidere som produserer FM-tjenester.
Parallelt med den felles undervisningen gis den enkelte student et valg mellom ulike serviceyrker som er sentrale i FM, som alle har fagbrevfordypning. Pedagogikken knyttes til sentrale lederaspekter som skal sikre forsvarlig hygiene og godt innemiljø for sluttbruker, samt kostnadseffektiv forvaltning, drift og vedlikehold (FDV) av et bebygd område. Målgruppe: Emnet inngår som et av to mulige valgfag på Årsstudium i organisasjon og ledelse. Emnet tilbys også til studenter som tar enkeltemner (her kreves generell studiekompetanse og minst fem års dokumentert erfaring fra serviceyrker og/eller yrker i tilknytning til forvaltning, drift og vedlikehold av bygg).