Hvis ikke istapper fjernes raskt, risikerer du både bøter og strafferettslig forfølgelse for skader på personer og gjenstander.
Colourbox
Viktig å vite om fjerning av istapper
Deler av landet har fortsatt vinter. Og med dén følger fortsatt risiko for ras av snø og is fra tak.
Mens Norges Astma- og Allergiforbund startet sine pollenvarsler for godt over en måned siden for de kystnære områdene av Sør-Norge, sliter noen deler av landet fortsatt med meterhøy snø.
I en Toma-blogg tar Lars Petter Heinrichs fra Neas Fasade opp noe som for byggdriftere kan være et stort problem, nemlig istapper.
Skyldes smelting og frysing
Istapper oppstår når smeltevann fra tak fryser til is ved takrenner som holder kaldere temperaturer, og når smeltevannet fra under snølaget renner eller drypper slik at det raskt blir kjølt ned av kaldere luft.
Arbeid i høyden
For å få fjernet is og snø fra høye bygg, trenger du som regel lift eller industriklatrer. Det er viktig å tenke sikkerhet både for dem som utfører jobben og for forbipasserende.
Skilt er ingen sovepute
Heinrichs anbefaler å sette opp varselskilt eller avvisere så fort faren for ras er tilstede.
Husk at de skal fjernes senest en uke etter at de ble satt opp. Dette er nedfelt i politivedtektene i de fleste kommuner, og skal forhindre at huseiere bruker avvisere som en hvilepute, i stedet for å fjerne faremomentene.
Forebyggende tiltak mot ras
For å forebygge dannelse av is kan det være lurt å sjekke tilstanden på fasade og tak på bygget ditt jevnlig. Da vil du oppdage skader som bør utbedres med tanke på frostsikring.
Istapper kan være et tegn på at isolasjon eller utluftning i bygget ikke er tilfredsstillende. Problemet er vanligst i gamle bygårder.
Varmekabler i tak, takrenner og nedløpsrør kan redusere risikoen for dannelse av istapper.
Unnlatelse kan bli kostbart
En gårdeier plikter å holde eiendommen i en slik stand at skade på person eller eiendom unngås.
I Oslo, for eksempel, har bystyret vedtatt å øke gebyret for ikke å fjerne snø og is til 5000 kroner pr. dag.
I 2010 fikk en fotgjenger i Oslo invalidiserende skader som følge av et takras. Borgarting lagmannsrett mente dette skjedde på grunn av unnlatt snørydding. Både eier og driftsansvarlig i gårdselskapet ble dømt til 60 dagers betinget fengsel og gårdeierselskapet ble ilagt en bot på 1,5 millioner kroner.
Kilder:
Pollenvarsel for 2020 i gang
https://www.naaf.no/aktuelt2/pollenvarselet-for-2020-i-gang/
Dette må du vite om istappfjerning i bygget ditt
https://blogg.toma.no/dette-ma-du-vite-om-istappfjerning-i-bygget-ditt