Bjørn Herlofsen er konsernsjef i Recover Nordic og har vært med på å bygge opp skadesaneringsselskapet med 3000 ansatte.

Hektiske dager med smittevask

Sniktitt på Portrettet i neste papirutgave: Bjørn Herlofsen var med på å modernisere renhold allerede på 1990-tallet. I dag står han og resten av Recover Nordic foran krevende tider.

Vårt portrettobjekt i Renholdsnytt nr. 2/2020 har hatt en mangslungen karriere. Bjørn har ledet renhold fra golfbil, vært med på å bekjempe korrupsjon og på ulike måter gjort tjeneste for den norske og svenske kongen.

Siden 2015 har han ledet skadesaneringsselskapet Recover Nordic, som utfører tjenester i fire land.

– Sist fredag hadde vi over 200 forespørsler om smittevask, sier han, og legger til at telefonen nå ringer fra morgen til kveld.

Leder hjemmefra

Bjørn har mange tanker om ledelse i både vanlige og uvanlige tider. De ønsker vi å spare til vår papirutgave (her kan du tegne abonnement), men aller først:

– Hvordan har livet i Recover Nordic vært etter at koronakrisen virkelig skjøt fart i Norge?

– Veldig utfordrende, på lik linje med alle andre selskap i Norge. Vi satt tidlig krisestab i alle fire nordiske land og også i konsernet, og har oppdatering annenhver dag. Vi har stoppet all reiseaktivitet, innført hjemmekontor og forsøker alt vi kan å følge myndighetenes pålegg.

Det siste kan være en balanse:

– Samtidig forsøker vi jo å tilby vår support i krisen, i og med at vi blant annet har spesialister innenfor smittevask og desinfisering.

Barnepass hjelper mye

– Nå ble heldigvis renholds- og saneringstjeneste vurdert til å være samfunnskritisk. Det betyr at noen av våre ansatte som før måtte være hjemme og passe barn, nå kan være ute og utføre slike tjenester.

Likevel er det tøffe tider også for Recover Nordic.

– Vi har en kjernegruppe med ansatte som er gode på smittevask. Selv om vi får ekstra mange slike oppdrag nå, har vi spesialister også i mange andre fag. Rundt 300 av våre ca. 3000 ansatte i Norden er pr. nå ikke i aktivitet.

Mange år i bransjen

Cirka i 1989 kom han litt tilfeldig inn i renholdsbransjen. Siden da har han hatt en givende karriere.

– Selv om jeg nå leder skadesanering og ikke renhold spesielt, synes jeg tjenestene hører mye sammen. Recover Nordic har ikke så mye daglig renhold, eksempelvis kontorrenhold, men veldig mye spesialrenhold, industrirenhold, renhold i høyden, innenfor teknisk industri og skip, og altså i disse tider: veldig mye smittevask.

Glad for å ha en solid eier

Recover Nordic har i flere år vært eid av investeringsfond, først Agilitas, nå EQT. Enkelte i renholdsbransjen frykter at investeringsfond ikke er så interesserte i selve faget renhold.

– Hvilke fordeler har det gitt dere?

– Det er så absolutt en fordel å ha en kapitalsterk eier.

– Vi er veldig fornøyd med å få EQT som eier. De er basert på nordisk kultur og nordisk tankegang. Og helt på linje med meg om det overordnende målet, som er en trygg og sikker arbeidsplass for alle ansatte, og fokus på miljø.

– I disse koronatider er jeg ekstra glad for å ha en kapitalsterk eier i ryggen, i tilfelle vi en gang skulle komme i en likviditetsskvis. Hadde vi vært på børs, ville situasjonen vært helt annerledes. Vi ser det som en fjær i hatten å bli kjøpt av et så solid selskap som EQT, sier Bjørn.

Satser på helse og trygghet

Fra sin tid i Forsvaret, i et annet årtusen, fikk han mange gode holdninger inn i ryggraden. Bjørn tror nok at han kan oppfattes som en tøff, men rettferdig leder.

– Jeg er bestemt når beslutningen først er tatt. Vi må marsjere i samme retning.

– Det som alltid har vært veldig viktig for meg, er å sørge for at alle ansatte har en trygg og god arbeidsplass. Det er en rett i livet ditt at du skal komme hjem uskadd. Sikker arbeidsplass trumfer økonomi.

Å sanere en skade, for eksempel, kan i teorien medføre risiko for både arbeidstakeren og miljøet.

– I Recover Nordic har vi plukket ut FNs bærekraftsmål nummer 5, 8, 11, 12 og 13 som mål vi virkelig kan gjøre noe med. Mål 11 er Bærekraftige byer og samfunn. Her kjører vi for eksempel et prosjekt «From waste till cash». Vi sorterer nå 70 prosent av alt byggavfall etter sanering. Det er vi stolte av, men skal prøve å komme opp til 100.

– Mål 5 handler om Likestilling. Vi har flotte kvinnelige sjåfører, sanerere og ledere. Det samme gjelder selvsagt våre mannlige medarbeidere.

De andre målene handler om anstendig arbeid, miljø og klimaendringer, altså mye om trygghet.

– Nå i 2020 vil vi ha et system for å måle CO2-avtrykk på vår andel av jobben rundt skadesanering. Vi jobber også med digitale løsninger. I et konkret vannskadeprosjekt brukte vi en digital tilnærming og reduserte CO2-avtrykket med 15 prosent, kontra fra hvordan det tidligere ville blitt gjennomført.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Powered by Labrador CMS