Arbeidsgivere skal blant annet oppgi antall deltidsstillinger for kvinner og menn, midlertidig ansatte, antall uker foreldrepermisjon og hvordan de har jobbet med likestilling gjennom året.Ill.: StockThings / Colourbox.com
Vet ikke at de må rapportere på likestilling
Under halvparten av norske bedrifter vet at de må rapportere på mangfold og likestilling i år.
Over 10 000 norske bedrifter er i årsberetningen 2020 pliktig til å opplyse om likestillingsarbeidet sitt. Men det er det bare halvparten av dem som er klar over. Det viser en fersk undersøkelse fra Simployer, som er en leverandør av kunnskapstjenester og HRM-løsninger.
Annonse
400 norske virksomheter har svart på undersøkelsen, og blant disse svarer 49 prosent at de ikke visste at denne informasjonen skulle inn i årsberetningen for 2020.
Pliktig rapportering
Endringen i Likestillings- og diskrimineringsloven innebærer at alle offentlige virksomheter og alle private virksomheter med mer enn 50 ansatte nå har en plikt til å redegjøre offentlig for situasjonen på området. Dette skal gjøres i selskapets årsberetning, eller i annen offentlig tilgjengelig informasjon, som for eksempel på selskapets nettside.
- Bedriftene er også forpliktet til å rapportere på kjønnsbalansen, oppgi hvor mange som er ansatt i deltidsstillinger av henholdsvis kvinner og menn og hvor mange som er midlertidig ansatt. De skal også rapportere på hvor mange uker kvinner og menn gjennomsnittlig tar i foreldrepermisjon, sier jurist hos Simployer Ragni Myksvoll Singh.
Likestilling og mangfold må på alles agenda
Virksomhetene skal også redegjøre for hvordan de har jobbet med likestilling gjennom året. Dette innebærer blant annet at det bør opplyses om hvor ofte det har vært møter, hvem som har deltatt, hvilke risikoer som er oppdaget og tiltak som er iverksatt, og hvilke retningslinjer virksomheten har for å fremme likestilling.