I 2011 innførte myndighetene allmenngjorte overenskomster for renholdere. Lønnsvinnerne var de som hadde lavest lønn fra før, særlig de i det private.Ill.foto: Colourbox.com
Allmenngjøring ga pen lønnsstigning
Lavlønte renholdere fikk over 40 prosent mer i lønn på fem år. Men de høytlønte fikk langt lavere stigning.
I 2011 innførte myndighetene en allmenngjøring av overenskomstene for renholdere. Det medførte at alle i bransjen måtte lønne sine renholdere etter tariff, enten bedriften og de ansatte var organisert eller ikke. Det skriver LO-organet FriFagbevegelse.
Annonse
Nå har forskningsstiftelsen Fafo analysert utviklingen siden da. Forfatterne av rapporten, Bård Jordfald og Elin Svarstad, opplyser at halvparten av renholderne i privat sektor den gang lå under tariffbestemt minstelønn. De lavest lønte tjente 120 kroner timen, mens tarifflønna var på 152 kroner. Renholdere i staten tjente mest. De i private selskaper lå aller nederst, og kommunale renholdere lå i midten.
Fafo kan nå dokumentere en kraftig lønnsoppgang for de lavest lønte, men uten at det har hatt lønnsdrivende effekt. De høyest lønte har nemlig hatt langt lavere utvikling, renholdere i privat sektor har nærmet seg lønna til de i offentlige sektor, og nå er det privat sektor som har høyeste nivå på lønna til dem som ligger nederst på lønnsstigen, mens utviklingen har vært motsatt for de høyest lønte.