Renholdet i Forsvaret ble utført av renholdere ansatt i staten v/Forsvarsbygg (bildet) inntil det ble konkurranseutsatt i 2015.
Trond Erik Hillestad
Valgløfte: Forsvars-renholdere skal tilbake i staten
Under valgkamper loves det gjerne mer enn selv julenissen kan oppfylle, men det hører til sjeldenhetene at løftene omfatter renholdere.
Oppdatert 20/8-21: Dagens kontrakt med Forsvaret er delt mellom ISS og Toma. Det er altså ikke Toma som har kontrakten alene, slik det opprinnelig fremkom i siste avsnitt.
.
– Vi vil gjennomføre en virksomhetsoverdragelse av renholdet tilbake til Forsvaret. Det vil innebære at de som jobber med renhold i dag skal få Forsvaret som arbeidsgiver, sier Anniken Huitfeldt (Ap) til LO-organet FriFagbevegelse.
Marte Mjøs Persen (Ap) og Huitfeldt mener konkurranseutsettingen både skaper dårlig renhold og er en sikkerhetsrisiko.
Høyre, derimot, mener innsparingen styrker den operative virksomheten. Hårek Elvenes, som er utenriks- og forsvarspolitiker for Høyre på Stortinget, mener det vil koste 100 millioner kroner årlig å ta renholdet tilbake til Forsvaret.
I følge FriFagbevegelse lover alle de tre rødgrønne partiene at i løpet av de første 100 dagene etter at en eventuell ny regjering er på plass, skal prosessen med å ta renholdet tilbake til Forsvaret starte.
Dagens kontrakt med Forsvaret er delt mellom ISS og Toma, etter at ISS hadde kontrakten alene i de første årene. Oppdraget går på anbud og gjelder for fire år.
Kilde: Renholderne i Forsvaret skal være fast ansatte i staten, mener de rødgrønne
Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profesjonelle renholdsbransjen.
For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.
Bestill abonnement
Last ned bladet
Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.
Her kan du melde deg på