Bilde av forsider til bladet Renholdsnytt, blant annet nr. 5/2024
Forsiden til Renholdsnytt nr. 5/2024. For beskrivelse av enkeltbildene, se nederst i artikkelen.

Renholdsnytt 5/2024 er ute nå

I utgaven ser vi nærmere på ideer rundt opplæring, hvordan flerbruk påvirker renholdet, støvtørk og støvsug, slappe hygienekrav til vask av yrkesklær, unge rengjørings­bedrifter og mye mer.

Publisert

Papirutgaven av Renholdsnytt nr. 5/2024 blir post­lagt 22. oktober. Digital versjon av bladet er tilgjengelig nå, og inkludert hvis du har et Digital- eller Total-abonnement. Du kan også kjøpe tilgang til enkelt­utgaver på Buy&Read.

Enkelte artikler fra papir­utgaven er i skrivende stund tilgjengelige på nett. Disse krever i hovedsak abonnement. Merk at artikler i papir­utgaven og på nett ikke nødvendigvis er identiske.

Her er en oversikt over nr. 5/2024:

 

Interiørbilde
Fra Trondheim Spektrum.

Idrett og messer hånd i hånd. Trondheim Spektrum er kanskje Europas største flerbruks­arena. Noen av aktivitetene som gjennom­føres der kan gi mye slitasje, men gulvene må hele tiden være rene og pene.

Krevende, men artig for Eir Renhold. Kløkt må til for bemanne opp og ned, og i takt med det svingende aktivitets­nivået i Trondheim Spektrum.

Ikke hopp over støvtørken! Iblant kan det friste å droppe støv­tørkingen til fordel for andre oppgaver. Ikke gjør det! Det å holde jevnt tritt med den evige tilførselen av støv, er nemlig viktig for innemiljøet. Nettsak 24/9

Foran kontoret
Sander Nytrøen og August Enger Sandmo i Vaskeladden.

Real med kalkylene. Da de to 20-åringene Sander Nytrøen og August Enger Sandmo etablerte rengjørings­byrået Vaskeladden for to år siden, var det med tanker om å endre renholds­bransjen til det bedre. Nettsak 14/10

Abonnér på alt. Selskapet Cleanzone satser på å tilby rengjørings­produkter som en tjeneste. For en fastpris pr. måned vil de forsyne kunden med en komplett pakke som inneholder alt av rengjørings­produkter, utstyr, opplæring og løpende oppgraderinger. Nettsak 15/10

Tenker helhet rundt læring. Kompetanse­huset Neo nøyer seg ikke med «bare» å kurse ansatte, men jobber tett med deres leder for å forvisse seg om at opplæringen sitter. Nå styrker de seg på renholds­biten ved å ansette Mari Fagertun-Røed.

Strømlinje­former og utvider. Snart ett år etter at BOSS Europe fikk nye eiere, er det gjort en økonomisk rydde­jobb. Samtidig utvides det med nye merker og satses bredt på maskin­service.

Portrettbilde
Henning Dahl i Odal Renhold.

Vokser på å levere god kvalitet. For to år siden startet Henning Dahl renholds­firmaet Odal Renhold nærmest på en innskytelse. Med base fra Skarnes i Innlandet opplever han stødig god vekst for det unge firmaet.

Vurderer egen helse som dårlig. Statens arbeids­miljø­institutt har rangert et stort antall yrkes­grupper etter i hvilken grad de ansatte selv rapporterer om redusert helse. Renholdere ligger klart på topp.

Kombinerer nett & fysisk. Lars Roland Pettersen og Knut Georg Kåsin Pølse-Nilsen slår seg sammen og utvider kurs­tilbudet hos firmaet «Renholdsfaget på nett».

11 spørsmål om støvsuging. Nettsak 10/9

Slappe hygiene­krav til yrkesklær. Mens myndighetene setter klare krav til vask av arbeidstøy i helse­vesenet, er det utydelig hvordan man bør vaske klær som brukes ved tilberedning av nærings­midler.

Kronikk

Kompetanse­løft i renholds­bransjen – en vei til styrket ledelse. Renholds­bransjen er en samfunns­kritisk funksjon og en av de viktigste næringene vi har. Likevel har veien til høyere utdanning for renholds­ledere vært både smal og utydelig i mange år. AOF Vestlandet-Agder har nå utviklet et nytt studium i renholds­ledelse. Det gir ledere et studie­tilbud på nivå med høyere utdanning, og kan bidra til å heve statusen for renholds­yrket som helhet. (Skrevet av Wioleta Tomaszewska, lærer i Renholds­ledelse)

Produktnyheter

Gjør i-mopen selvkjørende. i-walk er en hendig sak som gir en eksisterende i-mop XL selvkjørende egenskaper. Nettsak 16/10

Allrent uten tensider. Tana-Chemie har lansert et tensidfritt rengjørings­middel som skal fungere raskt på de fleste typer smuss. Nettsak 13/8

Fikk premie for støvsuger. Roboten Nexaro NR 1500 ble «Technological Innovation of the Year» under The European Cleaning & Hygiene Awards.

Duo for oppvask. Innholdet i den nye Energy uni og Brilliant uni skal være. optimalisert for bærekraft og være tildelt miljømerket EU-blomsten. Nettsak 30/9

Fei før vinteren – på batteri. BOSS Europe har begynt å forhandle det neder­landske merket Meclean, som produserer ulike maskiner for utebruk. Nettsak 2/10

Lager ozonvann uten strøm. Cleanzone One er en selv­dreven ozonvanns­generator. Den kobles direkte på vann­kranen, der den produserer ozonvann uten strøm­tilkobling eller batteri.

Juss og arbeidsmiljø

Innleie fra bemannings­foretak: Få tema er like omdiskutert i arbeidslivs­politikken som inn- og utleie fra vikarbyrå (bemannings­foretak). Man kan nærmest få inntrykk av at bemannings­bransjen er i ferd med å ta over norsk arbeidsliv, men faktum er at andelen innleide utgjør ca. 1-2 prosent av den norske arbeids­stokken. (Skrevet av Tonje Thue Width, advokat NHO Service og Handel)

Leder

Skal du hedre noen i år? Renholderens dag nærmer seg. Ikke med stormskritt riktig ennå, men plutselig er den over oss. I år faller dagen på mandag 2. desember. Hva har DU planlagt? Les leder­artikkelen her (åpen)

Småstoff

I tillegg finner du faste spalter som Nyheter, Nytt fra Norsk Forening for Service og Renhold, Aktivitets­kalender og Marked.

  

Forsiden til Renholdsnytt nr. 5/2024
Forsiden til Renholds­nytt nr. 5/2024. Hoved­bilde forside: Jan Tøndel­strand, drifts­sjef i Trondheim Spektrum Eiendom. Småbilder: Ingrid Byng og Mari Fagertun-Røed i Kompetanse­huset NEO (foto: NEO). Thomas Korsgaard i Cleanzone (foto: Cleanzone). Nå kan du robotisere i-mopen (foto: i-team global).

 

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.

Bestill abonnement

Her kan du melde deg på vårt gratis nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS