ECMR resirkulering 3624
ECMR resirkulering 3624

Innovasjons­pris til ECMR

Det neder­landske selskapet European Cleaning Machines Recycling vant Innovation Award 2014 for sitt konsept om resirkulering av utrangerte renholds­maskiner under messen ISSA / Interclean.

Publisert

Renholdsmaskiner er sammensatt av mange ulike deler og metaller. Fordi det tar tid å demontere dem, pleier rubb og rake å gå i restavfallet.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Ideen om om å resirkulere mest mulig av maskinene ble født for to år siden. ECMR ble deretter startet så sent som 14. februar 2014. Og allerede 6. mai ble de belønnet med ISSA / Intercleans innovasjons­pris i kategorien Renholdsledelse og opplærings­løsninger.

– Vi har vært i renholds­bransjen i 20 år, vet godt hvordan maskinene fungerer og dermed også hvordan de bør plukkes fra hverandre, sier ECMR-direktør Frank Smit til Renholdsnytt.

– Vi demonterer maskinene, kildesorterer materialene og selger dem til resirkulerings­bedrifter. Trolig er vi de første i Europa som gjør dette, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Jan Kramer, Frank Smit og Luc Gerssen fra ECMR viser resirkulert plast fra fire kjente leverandører.

På grunn av avstander har firmaet foreløpig konsentrert seg om å samle inn i Belgia, Nederland og Luxembourg.

Smit er bevisst på at hans firma ikke kan klare jobben alene. Foreløpig samles det inn for få maskiner til at ECMRs drift er lønnsom, de er helt avhengige av maskin­leverandørene for å få opp volumet og lønnsomhetene.

– Selv om det i EU finnes mange ordninger for kildesortering av plast, EE-avfall og annet, har profesjonelle renholds­maskiner dispensasjon fra dette, sier Smit.

Han opplyser at slik det ser ut nå, vil det i 2017 komme et EU-direktiv som krever at strømkabelen til støvsugere skal samles inn, og i 2020 batteriene.

Det er jo vel og bra, men det er lenge til, og når alt kommer til alt, er det heller ikke sikkert at innstramningene blir noe av. Men det er rimelig å anta at maskin­leverandørene uvegerlig vil bli pålagt krav om innsamling.

Undertegnede hørte temmelig mange på messen som tok ordet «bærekraft» i sin munn. Hvis det skal bli noe mer enn en tom floskel, bør de også bidra til innsamling og resirkulering.

– På messen her er det mange som snakker om bærekraft, men vi må alle gjøre noe, sier Smit.

ISSA / Interclean skriver i sin pristildeling at det fortsatt er mange hindringer i veien for at en slik innsamling skal kunne gå på skinner. Men bare det at ECMR har utviklet en forretningsplan og startet tjenestene, må applauderes.

Mer info om ECMR finner du på deres nettside ecmr.nu

Powered by Labrador CMS