colourbox848695svartarbeid

Renholdsbransjen hardest rammet

Renholdsbransjen er de som er hardest rammet av økt illegalt arbeid, og slaveliknende arbeidsforhold.

Publisert

Som ny utenlandsk arbeidstaker må en arbeidsgiver garantere fulltidsjobb for at personen skal få oppholdstillatelse i landet.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Ordningen gjør at arbeidsgivere får svært mye makt, og kan utnytte sine arbeidstakere, uttaler Norsk Arbeidsmandsforbunds distriktssekretær Geir Gamborg-Nielsen til Aftenposten.

Blir lurt Reglene for arbeidsinnvandring fører folk ut i illegalt arbeid, og uverdige forhold. Her er renholdsbransjen hardt rammet.

Gamborg-Nielsen forteller at arbeidsgivere lover full jobb, og som sikrer at renholdere oppholdstillatelse.- Så lar de jentene gå lenge uten jobb. Dersom de forlanger mer jobb blir de truet med å få sparken, forteller Gamborg-Nielsen.

Da mister de også retten til å oppholde seg i Norge, og de havner i en uholdbar pressituasjon.70 prosent jobber svart Ifølge Fafo så er polske renholdere i Norge undersysselsatt, over 60 prosent jobber mindre enn 35 timer i uken. Selv om de ønsker å jobbe mer.

En annen utfordring er at i tillegg til å love full jobb må arbeidsgivere skrive under på at de gir tarifflønn. I en tøft markedet som renholdsbransjen så henger slike kontrakter høyt.Fafo mener at dette medfører at mange sluses rett inn i det illegale markedet når de kommer over grensen. Og på den måten så fører ordningen til mer svart arbeid.

I dag jobber over 70 prosent av alle polske kvinner i renholdsbransjen svart.Løsningen mener Fafo forsker Grete Tyldum er å endre holdningene hos dem som kjøper tjenester.- I dag ser vi at det aksept av mange å kjøpe illegalt arbeidskraft, uttaler hun til Aftenposten.

Powered by Labrador CMS