Fra 1. november 2024 skal arbeids­takere over 18 år som omfattes av allmenn­gjøringen, minst ha kr 227,54 pr. time for rengjørings­arbeid.

Ny minste­sats for allmenn­gjort lønn: kr 227,54 fra 1/11-2024

Tariff­nemnda har vedtatt endrede lønns­satser i Forskrift om delvis allmenn­gjøring av tariff­avtale for renholds­bedrifter.

Publisert

Den statlig oppnevnte Tariff­nemnda har vedtatt å endre lønnssatsene i allmenngjørings­forskriften for renholds­bedrifter med virkning fra 1. november 2024.

Tariffnemnda gjør ingen endringer i forskriften ut over justering av lønnssatser. Forskriften trer i kraft 1. november 2024, og opphever da inneværende forskrift av 9. desember 2022 nr. 2169.

Ny minstelønn

De nye satsene er (tidligere tall, gjeldende fra 15/6-2023, i parentes):

  • Minste timelønn kr 227,54 (var kr 216,04)

  • Minste timelønn for arbeids­takere under 18 år kr 176,55 (var kr 165,05)

  • For arbeid mellom kl. 21 og 06 skal det avtales lønns­tillegg i hvert enkelt tilfelle. Lønns­tillegget skal minst være kr 29 pr. time (var kr 27).

  • Endringene i minstelønns­satsene trer i kraft 1. november 2024.

Virkeområde

Forskriften gjelder for private bedrifter som driver salg av renholds­tjenester. Forskriften gjelder for ansatte i slike bedrifter som utfører renhold.

Forskriften gjelder ikke for ansatte i bedrifter som er omfattet av tariff­avtale inngått med fagforening med innstillings­rett. Forskriften gjelder likevel for ansatte i bedrifter som er omfattet av overens­komst for renholds­bedrifter, jf. § 1, med unntak av bestemmelsen i § 3 i virksomheter som praktiserer ordning med rammetimetall.

Forskriften gjelder ikke for lærlinger under Reform 94 og personer på arbeids­markeds­tiltak.

Arbeidsgiver og den som i arbeids­givers sted leder virksomhet som utfører arbeids­oppdrag som nevnt i første ledd skal sikre at bestemmelsene i forskriften gjennom­føres.

Utydelig virkeområde

Nemnda har mottatt innspill fra Arbeids­tilsynet om at virke­området iht. «Forskrift om delvis allmenngjøring av tariffavtale for renholdsbedrifter» er vanskelig å praktisere, og at det er et behov for å klargjøre bestemmelsen.

Nemnda legger vekt på hensynet til at forskriften skal være lettere å forstå og håndheve. Nemnda gjør likevel ingen endringer i bestemmelsen på nåværende tidspunkt.

Forslag fra Arbeidstilsynet

Selv om nemnda ikke har gjort endringer i hvordan virkeområdet forklares, har Arbeidstilsynet kommet med et forslag. Arbeids­tilsynet foreslår at forskriften IKKE gjelder for:

  • Virksomheter som er omfattet av tariff­avtale inngått med fagforening med innstillings­rett er ikke omfattet. For eksempel virksomheter som er bundet av Riksavtalten (hotellrenhold).

  • Virksomheter som er omfattet av Renholds­overenskomsten OG som praktiserer/har ordning med rammetimetall, er unntatt når det gjelder paragraf 3 (lønns­bestemmelser) og 5 (reisetid mellom oppdrag).

Videre opplyser Arbeidstilsynet at forskriften gjelder for:

  • Øvrige virksomheter (de som ikke er bundet av tariff­avtale med fagforening med innstillingsrett, eller som er omfattet av Renholds­overenskomsten, men uten å praktisere/ha ordning med rammetimetall), er omfattet av forskriften.

  • Disse kan Arbeids­tilsynet føre tilsyn med at etterlever bestemmelsene i forskriften i sin helhet.

Grunnlag for allmenngjøring

Forskriften er fastsatt på grunnlag av overenskomst for renholds­bedrifter 2024-2026 mellom Næringslivets Hoved­organisasjon og NHO Service og Handel på den ene side og Lands­organisasjonen i Norge og Norsk Arbeidsmands­forbund på den annen side.

Kilder:

Vedtak 4/2024 (PDF, link til Tariffnemnda)

Dokumentene som gjelder renhold finnes på Renhold hos Tariffnemnda

Forrige minstesatser:

Ny minste­sats for allmenn­gjort lønn: kr 216,04 fra 15/6-2023 (link til Renholdsnytt.no 21/6-2023)

Ny minste­sats for allmenn­gjort lønn: kr 204,54 fra 15/12-2022 (link til Renholdsnytt.no 15/12-2022)

Ny minste­sats for allmenn­gjort lønn: kr 196,04 fra 1/7-2021 (link til Renholdsnytt.no 23/6-2021)

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

For deg som ønsker en aktiv deltakelse innen ditt fag og i din bransje og å holde deg oppdatert, er fagbladet Renholdsnytt et uvurderlig tidsskrift.

Bestill abonnement

Her kan du melde deg på vårt gratis nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS