Canari4032_1

Vil innemiljø-merke boliger

Døde kanarifugler foreslås som det beste beviset for dårlige innemiljø.

Publisert

- Ideen til utformingen av det foreslåtte Innemiljømerket for skoler og boliger fikk jeg under deltagelsen på konferansen "Innemiljø 07", der det ble sagt at "barna er vår tids kanarifugler", sier Johnny Almvang, i rådgivningsfirmaet Almvang Creative Communication.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

At gruvearbeidere forlot gruven når den medbrakte prøve-kanarifuglen døde i buret sitt, er et tankevekkende bilde.

Hvorfor ikke bruke dette som et lett forståelig og sterkt symbol på kvaliteten av innemiljøet? Hvem vil bo eller ha barna sine i rom der innemiljøanalyser konkluderer med at kanarifuglene ikke ville trives?

Med et slikt lovpålagt innemiljømerke i bygningene og i takstdokumentene, på samme måte som EU nå krever for å fremme effektiv energibruk også i norske bygninger, vil markedet tvinge frem materialvalg og byggtekniske løsninger som sikrer bedre innemiljø.

Og derved mindre helseplager for dem som bruker bygningene.Vi vet mye, men nok til å handle?

Teknologistiftelsen Vekst og NIO, Norsk Innemiljøorganisasjon, arrangerte for 3dje år på rad sin innemiljøkonferanse 18.-19.06.07.

- Jeg hørte og så overbevisende dokumentasjon fra professorers forskningsarbeid for hvor alvorlig situasjonen er, sier Johnny Almvang. Uten at den synes å bli tatt tilstrekkelig alvorlig av myndigheter og andre som kunne grepet inn. Så vidt jeg forstår benyttes det nye, kjemiske komponenter i bl.a. lakk, lim, maling, fugemasse, belegg og membraner uten at langtids helseeffekter, fra bl.a. tørketider på 30-40 år, blir tilstrekkelig dokumentert.

At myk vinyl slutter å slippe ut gasser fra mykgjørende, hormonhermende ftalater først når de er 40-50 år og sprøtørre, gjør det ikke fristende å la barn leke på slike gulvbelegg.

I tillegg har vi undersøkelser som viser at 75 % av våtrom i Norge råtner på rot. Mugg, sopp, fukt og råte er derfor vanlig i mange norske hjem. Legg så til bl.a. radonstråling, legionella, støvforbrenning fra de dårligste konvektorovnene, og bakterieflora i møkkete ventilasjonskanaler og ventilasjonsanlegg. Det er sannelig grunn til å spørre om kanarifuglene ville trives!

Barna trives i hvert fall ikke.

- Barna blir stadig oftere plaget med astma og allergiplager. Og andre mer eller mindre alvorlige sykdommer relatert til innemiljøets påvirkning. Voksne også. I tillegg til de rene fysiske plager, koster disse innemiljøplagene samfunnet milliarder i fravær, medisiner og redusert arbeidsinnsats og læring.

Et viktig poeng er jo også at kravene i de nye byggeforskriftene om 25 % redusert energibehov i bygninger, vil gjøre bygningene tettere, med fare for redusert tilførsel av frisk luft.

Åslaug Hagas historiske sjanse.

Deltagerne på "Innemiljø 07" ble enige om at kommunalminister Åslaug Haga i løpet av høsten vil få en henvendelse fra Vekst og NIO om midler til dokumentasjon og forslag til organisering av kunnskapsmiljøene i Norge slik at saken kan komme i fokus, ikke minst i plan- og byggeprosessen.

Samt i kontrollen av bygninger. - Dette er vel og bra, men et viktig verktøy for å lykkes er likevel, slik jeg ser det, en potent og forståelig innemiljømerking av bygninger. Dette fordi markedskreftene vil verdsette det, og dermed blir prosessen hjulpet mest effektivt.

Det kjente Svanemerket kan synes grei til dette bruk, men jeg tror nok både den visuelle forståelsen av årsak/virkning, samt merkets klare fokus på det indre miljøet i bygningen, vil gi kanarifuglene et naturgitt fortrinn.

Også internasjonalt! Folk vil kort og godt begynne å snakke om, og interessere seg for, innemiljøet. Ikke en dag for tidlig!

Powered by Labrador CMS