Handels og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH) vil ha en mer nyansert debatt rundt sosialdumping, og foreslår derfor en innføring av nasjonal minstelønn.
Hun uttrykker at Norge trenger arbeidsinnvandring, og stadig flere av HSHs medlemmer i tjenesteytende næringer ser etter arbeidskraft utenfra.
Samtidig opplever bedriftene hindringer både i form av byråkrati og mistenkeliggjøring. Det er vi ikke tjent med.
Debatten om sosial dumping er for unyansert.
-Begrepet sosial dumping brukes i tide og utide og bidrar til å demonisere arbeidsinnvandring - også der det ikke er grunnlag for det, sier Madsen.
Ethvert avvik fra en tariffavtale kan ikke kalles for sosial dumping mener HSH, og at begrepet sosial dumping må være forbeholdt de situasjoner hvor utenlandsk arbeidskraft tilbys lønn og andre ytelser som samlet sett er uakseptabelt lave sammenliknet med norsk nivå.
På bakgrunn av det mener de at en innføring av nasjonal minstelønn, som omfatter både arbeidstakere og selvstendig næringsdrivende, vil være et viktig tiltak for å forhindre sosial dumping.
Madsen vil heller ikke ha en allmenngjøring av tariffavtaler. Argumentet for dette er at det fratar avtalepartene muligheten til selv å påvirke egne avtaler.
- Innenfor tjenesteytende næringer, der tariffdekningen er forholdsvis lav, vil allmenngjøring oppfattes som meningsløst og udemokratisk, sier direktøren.
Nasjonal minstelønn for å forhindre sosial dumping.
HSH mener videre at utfordringen for Norge er ikke å begrense arbeidsinnvandringen, men å fremme den. Derfor ønsker de målretta virkemidler mot sosialdumping, og ikke rammer som hindrer bruken av utenlandskarbeidskraft.
Minstelønnsystem At alle arbeidsgivere vil være forpliktet til å gi alle sine arbeidstakere en minimumslønn på et visst anstendighetsnivå, og det vil være ulovlig å ikke gjøre det vil er forslaget til HSH.
Arbeidtakere vil vite hva de har krav på - En nasjonal lovfestet minstelønnssats vil være atskillig lettere å kommunisere, og bli kjent for de fleste i motsetning til dagens mylder av tariffavtaler og ulike tarifferte minstelønnssatser. Alle arbeidstakere vil med en nasjonal minstelønn vite hva de har krav på uansett hvor de jobber, sier Madsen.
Nå ønsker de en dialog med regjeringen om nasjonal minstelønn.