Konsulentbyråer tjener gode penger på å tilby arbeidsgivere i bygg- og anlegg hjelp til å skaffe id-kort til sine arbeidstakere. De samme kan kjøpes hos Arbeidstilsynet for en femtilapp.
Flere konsulentbyråer tilbyr arbeidsgivere i bygg- og anleggsbransjen hjelp til å skaffe id-kort, melder Arbeidstilsynet, som har fått meldinger om at enkelte konsulentbyråer bedriver en aggressiv og feilaktig markedsføring av id-kortordningen.
Annonse
Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profesjonelle renholdsbransjen.
Arbeidstilsynet vil nå følge opp disse konsulentbyråene. I utgangspunktet er det ingenting i veien med å bruke konsulenter til å bistå i søknadsprosessen, men tilsynet har registrert enkelte uheldige episoder.
"
Konsulenter tjener fete penger på å tilby id-kort.
Holder ikke med SMS
Etter at forskriften som pålegger alle ansatte i bygge- og anleggsnæringen å bære id-kort trådte i kraft 1. januar 2008, har også private konsulenter begynt å tilby id-kort.
Arbeidstilsynet presiserer at tekstmeldinger fra konsulentbyråer som bistår i prosessen, ikke gjelder som kvittering for påstartet søkeprosess av id-kort. Det er kun kvitteringer og id-kort fra kortutstederfirmaet Norsik AS som er gyldige og som blir godtatt av Arbeidstilsynet.
Id-kort kan bestilles hos Norsik, som utsteder id-kort for bygge- og anleggsnæringen på vegne av Arbeidstilsynet. Kortet koster ca. 50 kroner.
Arbeids- og inkluderingsdepartementet har bestemt at alle virksomheter som utfører arbeid på bygge- og anleggsplasser, både norske og utenlandske, er pålagt å utstyre sine arbeidstakere med id-kort. Id-kortet skal også brukes av enkeltpersonforetak (virksomhet som ikke sysselsetter arbeidstaker).
Arbeidstakere som er ansatt i utenlandske selskaper som opererer i Norge må også bære id-kort, også om de jobber på korte oppdrag (i mindre enn tre måneder) i bygg og anlegg. Selv om de ikke trenger oppholds- og arbeidstillatelse skal de likevel innmeldes til Sentralskattekontoret for utenlandssaker (SFU).
Kravet om å bære id-kort gjelder også dem som utfører støttefunksjoner som renhold, kantinedrift osv. når de er fast etablert innenfor anleggets område. Personer som transporterer varer til bygge- og anleggsplassen, skal utstyres med id-kort dersom arbeidet skjer regelmessig.
Virksomheter (håndverkere) som kun tilbyr sine tjenester i forbrukermarkedet er også omfattet av plikten til å utstyre sine arbeidstakere med id-kort.
Les mer om id-kort i bygge- og anleggsnæringen hos Arbeidstilsynet