Byggarbeidsplass-1

Sverige får arbeidsmiljøombud

Ved årsskiftet innføres nye regler i den svenske arbeidsmiljøloven. Riksdagen har vedtatt endringene, som blant annet innebærer at betegnelsen arbeidsmiljøombud tas inn i loven som en alternativ betegnelse for verneombud.

Publisert

(Ill.foto: Colourbox.com)

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Verneombud (skyddsombud) har lenge vært den eneste juridisk korrekte betegnelsen i nabolandet, men arbeidsmiljøombud er nå i ferd med å likestilles med verneombud. Fra våren 2008 er det ikke lenger pliktig å anmelde navnet på verneombudet i virksomheten til Arbetsmiljöverket. Likevel er det fremdeles påkrevd at valget av verneombud rapporteres til arbeidsgiver, fagforening og andre som befinner seg på arbeidsplassen. Dette er viktig for verneombudets rettslige status ifølge den svenske arbeidsmiljøloven. Deretter kan ombudet gjerne kalles seg noe annet, for eksempel arbeidsmiljøombud, så lenge omgivelsene vet hva ombudet står for. Men er du ikke formelt valgt til verneombud, har du ingen rett til å stanse arbeidet på arbeidsplassen eller få viktige opplysninger eller alle andre rettigheter og plikter som er omtalt i den svenske arbeidsmiljøloven.

Verneombud for voksenopplæring

Også de som tar voksenopplæring, blir representert av nye ombud, kalt studentverneombud.

I tillegg forsterkes verneombudets myndighet over underentreprenører. Verneombudene skal kunne representere arbeidstakere som er leid inn gjennom bemanningsbyråer.

(Du&Jobbet)

Powered by Labrador CMS