penger og søppel

Søppel-løsning i Trondheim

Partene i Trondheim Renholdsverk enige om en avtale som gjør slutt på konflikten mellom ledelsen og de ansatte. Nå får alle renovatører et årlig tillegg på 66 000 kroner, som skal utbetales sammen med ordinær lønn. Tillegget skal ifølge avtalen justeres med samme tilleggsprosent som i det sentrale lønnsoppgjøret hvert år.

Publisert

- Vi har fått gjennom våre krav, og er godt fornøyd, sier leder for Fagforbundet Renholdsverkets Arbeiderforening, Roar Fjeldsæter til NRK Trøndelag.

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Direktør Ole Petter Krabberød er lettet over at konflikten er over.

- Dette er midt mellom hva begge parter krevde, og innenfor de budsjettrammene vi har, sier han til Adresseavisen.

Krabberød sier at det nå er full forståelse mellom lønn og det å få jobben gjort. Han lover at søppel som har hopet seg opp under konflikten skal være borte i løpet av kort tid.

Fagforbundet Renholdsverkets Arbeiderforening har kjempet en hard kamp for å få denne avtalen på plass. Resultatet viser at det nytter med både kamp og forhandlingsvilje, skriver Fagforbundet Sør-Trøndelag på sin hjemmeside.

Bakgrunnen for konflikten var at Renholdsverket i 2005 fikk tilbake kontrakten på renovasjon i de vestlige bydelen i Trondheim. Samtidig fikk selskapet med seg ansatte fra det private selskapet som hadde hatt kontrakten.

De nye ansatte tjente mindre enn Renholdsverkets ansatte, som blant annet hadde et fast kronetillegg i stedet for akkordlønn. Som en kompromissløsning ble det innført et tolønnssystem i selskapet. De ansatte har lenge kjempet for å bli kvitt dette systemet, og det ble også fjernet, men på en slik måte at ansatte med lang ansiennitet måtte gå betydelig ned i lønn for at yngre kolleger skulle gå opp. Dette protesterte de ansatte på ved å jobbe normaldag i normaltempo, og si nei til overtid.

Kilde: Fagbladet

Powered by Labrador CMS