Oljerigg-colourbox
Renhold blant de tyngste jobbene til havs
Petroleumstilsynet (Ptil) har utført et grundig tilsyn forpleiningsoppgavene til havs. Dette avslører at renhold er blant de tyngste offshore-jobbene.
- Jeg betrakter forpleiningsoppgavene som noen av de tyngste til havs. De ansatte jobber effektivt, de må ikke vente på arbeidstillatelser slik en del andre som gjør tunge løft til havs må, sier Hilde Heber, sjefingeniør i Petroleumstilsynet, til Stavanger Aftenblad.
Heber forteller at hvis de sammenligner med lignende arbeid på land, så utfører offshore-renholdere en jobb tilsvarende vask av tre eneboliger hver dag i to uker.
Tatt med på råd
De siste årene har oppmerksomhet og tilsyn i forpleiningen gitt gode resultater. Etter rapporten «Et løft for forpleining» blir denne delen av bransjen i større grad tatt med på råd når nye plattformer skal bygges.
- Det resulterer i konkrete ting som at støvfeller fjernes, du ser ikke gardinbrett lenger. Skap på lugarene skal gå helt til taket, og det legges ikke lenger teppe på gulvene. Det gjør renholdet enklere, sier Heber til Stavanger Aftenblad.
Likevel er det mye som gjenstår før sykefraværet går ned. I dag ligger sykefraværet på 14-15 prosent, noe som er det høyeste i offshorebransjen. Noe av årsaken kan være at mange plattformer er gamle og levetiden forlenges stadig. Dermed jobber fortsatt mange i renholdere i et miljø som ikke er tilrettelagt.
1937 årsverk
- Rigger og plattformer er ikke utformet med tanke på dem som skal stå for renholdet. Utfordrende er det også at ansvaret for tilrettelegging faller både på operatøren (oljeselskap) og leverandøren (forpleiningsselskapet), sier hun til avisen.
I 2008 var det 1937 årsverk innen forpleiningen offshore. 775 av årsverkene er i operatørselskapene, altså oljeselskapene. Resten er i entreprenørselskaper som har spesialisert seg på forpleining.