Danske forskere har påvist at smerte i en menneskelig muskel kan spre seg til friske muskler, som ikke er skadet. Oppdagelsen vil i fremtiden kunne gavne folk med kroniske smerter.
Forskningen medfører at vi kan måtte betrakte småskader, som tennisalbue, som noe mer enn bare midlertidige smerter.
Danske forskere har som de første i verden påvist at smerte i en menneskelig muskel kan spre seg til områder som aldri har vært rammet av skader. Og enda verre: At den nye smerten kan bli hengende igjen selv om den opprinnelige tennisalbuen forlengst er leget.
Det skal være første gang forskere har klart å vise at smerte smitter fra muskel til muskel hos mennesker, slik vi lenge har visst at det gjør hos rotter. Det er forskere fra Senter for sansemotorisk interaksjon (SMI) ved Aalborg universitet som står bak oppdagelsen.
– I gamle dager var smerte noe man kunne merke ett sted. Nå har vi funnet at smerten godt kan spre seg fra for eksempel albuen eller kneet, slik at man føler man har smerter i store deler av hele kroppen, forteller Thomas Graven-Nielsen, professor ved SMI.
– Og det skal ikke så mye til; bare det å bruke en verkende muskel i lengre tid er sannsynligvis nok.
Ifølge Graven-Nielsen kan den nye oppdagelsen kanskje forklare hvorfor mange lider av kroniske smerter i muskler og ledd; noen av dem uten å vite hvorfor.
Graven-Nielsen håper at man på sikte skal kunne hjelpe pasienter, men regner med at forskningen har en lang vei å gå.
– Akkurat nå vet vi ikke engang hvor mye som skal til for å utløse smerter andre steder i kroppen. Vi vet heller ikke hva som får smertene til å slutte. Dette er viktig å finne ut først, siden det er stor forskjell på å behandle noe som skjer i sentralnervesystemet eller ute i kneet eller en albue, sier han.