renholdsmiddel.jpg

Kan gi økt astmafare

En ny studie viser at enkelte tilsetningsstoffer i rengjøringsmidler øker risikoen for astma og allergi hos barn.

Publisert

Ill.foto: Colourbox.com

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Det er avdampninger fra en gruppe kjemikalier som kalles PGE, som kan gi en rekke allergiske symptomer som astma, eksem og høysnue hos barn. Det skriver forskning.no

PGE (Propylenglykol og propylenglykol-etere) er tilsetningsstoffer i helt vanlige rengjøringsmidler, maling, polish og kosmetikk.

Dobbel astmarisiko

For første gang er det nå påvist en sammenheng mellom konsentrasjonen av PGE i soveromsluften og en økt risiko for allergier hos barn:

En studie som har pågått i nesten ti år, basert på en undersøkelse av 400 barn og deres bosteder i Värmland i Sverige, viste at barn som bodde i hus med de høyeste PGE-konsentrasjonene doblet sin sannsynlighet for å ha astma. Disse har dessuten halvannen gang høyere sannsynlighet for å ha eksem, og over tre ganger så høy sannsynlighet for å ha høysnue.

– Det som kanskje er mest oppsiktsvekkende er at denne gruppen av kjemikalier forekommer i relativt beskjedne konsentrasjoner – mange hundre ganger mindre enn de som er rapportert som skadelige hos for eksempel yrkesmalere, sier seniorforsker Norbert Schmidbauer ved Norsk institutt for luftforskning (NILU) til forskning.no.

Vil fjerne stoffene

Generalsekretær Geir Endregard i Astma- og Allergiforbundet sier at funnene bekrefter det de har fryktet:

– Nemlig at økt mengde kjemikalier i inneluft ikke bare gjør at våre grupper plages mer, men at man faktisk kan utvikle sykdommene. Dette er så urovekkende funn at myndighetene må straks sørge for videre undersøkelser samtidig med at de må kartlegge i hvilke produkter disse stoffene forekommer og sette i gang prosesser for å få disse stoffene fjernet, sier Endregard.

Studien har ingen forklaring på hva som er de biologiske og medisinske årsakssammenhenger og heller ikke hvordan slike relativt lave konsentrasjoner skal kunne gi slike kroniske effekter.

Les mer på forskning.no

Bli kjent med papirutgaven av Renholdsnytt her.

" Vi sender ut nyhetsbrev pr e-post ukentlig. Her kan du melde deg på

"
Powered by Labrador CMS