logo_arbeidstilsynet

Trapper opp tilsynet med utleie og innleie av arbeidskraft

Arbeidstilsynet trapper nå opp tilsynsinnsatsen med arbeidsforholdene i virksomheter som driver med utleie og innleie av arbeidskraft. Renhold er blant branjsene som prioriteres.

Publisert

(Arbeidstilsynet):

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

- Arbeidstilsynet er nå godt i gang med å organisere og koordinere tilsynsinnsatsen over hele landet, og gjennomføring av tilsyn er allerede startet, sier regiondirektør i Arbeidstilsynet Oslo Ørnulf Halmrast, som koordinerer tilsynsaktiviteten.

Arbeidstilsynet oppfordrer alle som har opplysninger om ulovlige og uforsvarlige arbeidsforhold for utleide og innleide arbeidstakere om å komme med tips.

Bransjer og virksomheter

Tilsynets utgangpunkt er Arbeidstilsynets tilsynserfaringer og kunnskap om arbeids- og risikoforhold i ulike bransjer, og ny kunnskap om forhold som har kommet frem gjennom de siste ukers medieoppslag og tips.

Følgende bransjer vil bli prioritert i første omgang: helsesektoren (sykehjem, hjemmepleie, sykehus), renhold, restaurant og byggebransjen. Arbeidstilsynet vil primært innrette tilsynet mot bemanningsforetak som har som hovedformål å drive utleie av arbeidskraft.

For å få et helhetlig bilde av om utleide ansatte blir ivaretatt på en forsvarlig måte vil de også gjennomføre tilsyn hos innleiere. Hvis Arbeidstilsynet har opplysninger som tyder på brudd på arbeidsmiljøloven knyttet til utleie og innleie, vil de også gjennomføre tilsyn i virksomheter som bare sporadisk driver utleie av arbeidskraft.

Tilsynstema og gjennomføring

Tema for tilsynet inngår allerede delvis i Arbeidstilsynets planlagte og pågående aktiviteter og prosjekter.

Hovedtema vil være arbeidsforholdene for utleide og innleide ansatte, med særlig vekt på å kontrollere om arbeidsgiver har ivaretatt sitt ansvar for å planlegge, følge opp og kontrollere at arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid og overtid er fulgt.

Hvorvidt virksomheten i forkant vil få melding om tilsynet, vil bli vurdert i det enkelte tilfelle. Tilsynsmetoden vil bli tilpasset bransje, virksomhetens størrelse og organisering og de opplysninger Arbeidstilsynet har om arbeidsforholdene.

Utleier og innleiers ansvar

Utleide arbeidstakere har sitt ansettelsesforhold i bemanningsforetaket (utleier). Dette innebærer at bemanningsforetaket er arbeidsgiver og vil ha forpliktelser knyttet til tilsettinger, oppsigelse, utbetaling av lønn, skattetrekk osv. I tillegg vil bemanningsforetaket som et utgangspunkt ha ansvar for å sikre de utleide arbeidstakerne et fullt forsvarlig arbeidsmiljø.

De utleide arbeidstakerne vil inngå som en del av oppdragsgivers (innleier) virksomhet og være underlagt oppdragsgivers ledelse og instruksjon.

Innleier har derfor også et ansvar for å sikre at vernebestemmelsene i arbeidsmiljøloven blir overholdt. Ved utleie- og innleieforhold vil flere foretak/virksomheter derfor kunne ha et arbeidsgiveransvar.

I offentlig sektor har virksomheten et særlig ansvar for å sørge for at lovpålagte krav blir fulgt og at innlede arbeidstakere har lønns- og arbeidsvilkår som er vanlig for bransjen.

(Arbeidstilsynet)

"
Powered by Labrador CMS