Fredag 24. august arrangerte AOF Norge samlinger over hele landet for både å feire at arbeidsmiljøloven er 35 år i 2012, men også for å lansere deres egen Arbeidsmiljøutdanning – Grunnkurs. Arrangementene samlet til sammen om lag 400 mennesker og gikk av stabelen i Tromsø, Trondheim, Hamar, Drammen, Hønefoss, Skien og Oslo, skriver nettstedet frifagbevegelse.no.
Trepartssamarbeidet
– LO-kongressen i 1973 debatterte heftig behovet for en arbeidsmiljølov. Fire år seinere så loven dagens lys, forteller rådgiver Wenche Irene Thomsen i LO, som understreker hvor mye positiv oppmerksomhet loven, og særlig trepartssamarbeidet som loven bygger på, får internasjonalt.
Stansingsretten omstridt
Et spørsmål som særlig var omstridt i arbeidsmiljølovens barndom var verneombudenes rett til å stanse arbeidet ved en arbeidsplass dersom det var HMS-grunner til det. Særlig arbeidsgiverne fryktet her det verste. Ettertiden har imidlertid vist at denne frykten var ubegrunnet.
Sosial dumping
Inspektør Hanna Vesterager i Arbeidstilsynet forteller om en hverdag i tilsynet de ikke hadde drømt om for bare 20 år siden. Arbeidsoppgavene endrer seg, og de endrer seg raskt. Et sentralt område i dag er sosial dumping. Totalt i fjor gjennomførte Arbeidstilsynet 14.208 tilsyn på norske arbeidsplasser, med en reaksjonsprosent på om lag 60. Dette har ligget relativt stabilt på dette nivået de siste fem årene.
Arbeidstidsbestemmelsene
Stian Sigurdsen fra Virke har som representant for arbeidsgiverorganisasjonene flest også et positivt forhold til arbeidsmiljøloven, men underslår ikke arbeidsgiversidens kjepphest, nemlig dagens arbeidstidsbestemmelser. Sigurdsen mener at arbeidstidsreglene i arbeidsmiljøloven burde vært mer fleksible. Og hadde i tillegg følgende hjertesukk:
– Jeg skulle ønske klimaet for å diskutere arbeidstidsbestemmelsene mellom arbeidsgiverne og arbeidstakerne var noe bedre.