Ferie

Sliter du med ferie-jetlag?

Selv om du føler deg uthvilt og klar for nye utfordringer etter en deilig ferie er det ikke sikkert de små grå er like samarbeidsvillig. Her får du noen råd til hvordan du får en bra start på jobben igjen.

Publisert

Det kan være hardt å begynne å jobbe igjen ettere en lang, og god ferie. (Ill.foto: Colourbox.com).

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Psykolog Ingrid Hyldmo i Psykologbistand har lang erfaring fra arbeidslivet og hun vet hvilke utfordringer som kan oppstå på jobben etter en lang og velfortjent ferie, skriver ledernett.no.

Humøret er ikke helt på topp, du er trøtt og kanskje er du til og med er litt deprimert. Trøst deg med at det ikke er uvanlig.

– Det er energikrevende å begynne på jobb igjen. Selv om du er automatisert i jobben så vil du bruke noe tid og krefter på å orientere deg igjen. Det er ikke uvanlig at folk glemmer passord og sliter med å komme seg inn på datamaskinen igjen, sier Ingrid Hyldmo.

Endret døgnrytme

Trøttheten vi opplever skyldes gjerne at vi har forskjøvet tidspunktet for når vi legger oss, og bare det i seg selv kan gjøre det tungt å snu tilbake. Plutselig skal vi forholde oss til klokka og fokuset er igjen tilbake på alt vi skal rekke før dagen er over.

– Rent fysisk har vi vent oss til en annen døgnrytme. Du kan nesten sammenligne det å komme tilbake til jobb som en type jetlag. Det betyr at du må gjøre noe aktivt for å komme inn på en god rytme, sier hun til ledernett.no.

Kickstart eller softstart?

Alle mennesker er forskjellig og det betyr at det kan være lurt å ta individuelle hensyn i forhold til oppstart etter ferien.

– Diskuter med dine medarbeidere og forhør deg om hva som er det mest ideelle for hver enkelt. For noen kan en kikcstart fungere bra, mens andre trenger en gradvis opptrapping i forhold til arbeidsoppgaver.

Psykologen sammenligner en kikstart med en type intervalltrening. Det vil si at du på jobb kan ta korte intense økter, der du vil se en rask fremgang.

– Her er det viktig å sørge for hvile innimellom slagene slik at det ikke fører til stress, sier hun.

Les hele saken her:

"
Powered by Labrador CMS