Renholdspatruljen

Renholdspatruljen rykker ut

Trioen Kristine, Caroline og Annette utgjør Renholdspatruljen i attføringsbedriften Valhalla verksted. Jentene er så populære at de må si nei til nye oppdragsgivere.

Publisert

Caroline Holberg (f.v.), avdelingsleder Janne Bjelland Hansen, Kristine Gundersen og Anette Kvåle trives veldig godt med å jobbe sammen – og ikke minst utføre oppdrag for Renholdspatruljen. (Foto: Pål Sønsteli).

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Når Renholdsnytt besøker jentene, er de i full sving på et eldresenter i sentrum av Kristiansand. Jentene er like blide som sørlandssola på sitt beste. Latteren sitter løst, og det er ingen tvil om at de trives på jobb.

– Valhalla verksted er en attføringsbedrift. For et par år siden merket vi at det var vanskelig å få oppdrag, men samtidig var det inn i tiden å yte service. Derfor etablerte vi en serviceavdeling som består av en kantinegruppe, en gjeng som tilbyr hagearbeid og søppelkjøring, og en renholdspatrulje. Vi har fått både medieoppmerksomhet og markedsført oss gjennom flyers. I tillegg har jungeltelegrafen hjulpet oss, sier Janne Bjelland Hansen, som er avdelingsleder for renholdspatruljen.

Populær blant kundene

Noe av det morsomste Caroline Holberg vet, er å kjøre renholdsmaskiner. (Foto: Pål Sønsteli).

Hun forteller at de begynte i det små for å bli trygge på oppdragene. Gradvis har det vokst seg større. Nå er renholdspatruljen nesten fullbooket, og har liten kapasitet til å ta på seg flere oppdrag.

– Vi er i den situasjonen at vi har snakket om å etablere et team til, sier hun.

Renholdspatruljen jobber for små, private bedrifter, borettslag og har renholdet ved to eldresentre i Kristiansand. At jentene har en stolthet til jobben de utfører, er det ingen tvil om.

– Det er godt å komme hjem og føle at jeg har gjort en god jobb, sier Kristine, og får støtte fra venninnene.

– Å kjøre maskiner er noe av det morsomste vi gjør. Og det er gøy å bone. Da ser vi at det blir skikkelig rent, mener Caroline.

God opplæring

Selv om de har hver sine behov, er de støttende for hverandre.– Annette er en racer på sanitærrenhold. Hun har lært meg mye der. Hun sier fra hvis jeg for eksempel bruker feil klut, sier Kristine.

– Vi lærer av hverandre alle sammen, sier Annette beskjedent.

– Ja, det har Annette rett i. Jentene har et godt samhold og utgjør et bra team, bekrefter avdelingslederen.

Alle har sine begrensninger, noe som krever individuell tilrettelegging. De slipper unødvendig tidspress, og får bruke den tiden det tar å gjøre rent. Da leverer alle arbeid av god kvalitet. De får ordentlig opplæring før de blir sendt ut på oppdrag. Janne Bjelland Hansen har selv fagbrev som renholder, og hun har utarbeidet en opplæringsbok til jentene og utarbeider arbeidsplaner. I opplæringsboken får de svar på det de trenger å vite. Det viktigste er sanitær- og gulvrenhold. Men det blir også litt vinduspuss.

– I begynnelsen var det mye stress, men nå er alt helt topp! Vi får lov til å tulle litt med hverandre, samtidig

Anette Kvåle (t.h.) er en racer på sanitærrenhold, og Kristine Gundersen er glad venninnen har lært henne litt om det. (Foto: Pål Sønsteli).

som vi er seriøse. Men noen ganger tuller vi litt for mye, og da sier Janne i fra til oss, forteller Caroline.– Det kjedeligste er å jobbe for borettslag. Da blir det mye trappevask, sier Kristine.

Selvstendige i jobben

Jentene får masse skryt av sin avdelingsleder, som ikke ser bort fra at de en dag vil få seg jobb som renholdere i en ordinær bedrift.

– Jeg synes de er blitt veldig flinke. De utfører jobben alene, men det er viktig at de har med seg en støttespiller. Et av hovedmålene er at jentene skal komme seg ut i ordinært arbeid, og det bør det være muligheter for innen renhold. De har fått så god opplæring og er så dyktige at det er et realistisk mål. Kundeundersøkelser viser at det blir utført en veldig god jobb, mener Bjelland Hansen.

Ingen av de tre jentene jobber full uke med renhold. De har også en dag på Valhalla verksted. Det er viktig for å få med seg den sosiale delen med kollegaene i de andre avdelingene i bedriften.

FAKTAValhalla Verksted er en attføringsbedrift etablert i 1982 på industriområdet på Lund i Kristiansand. Valhalla Verksted ble eget AS i 1991, og er 100 prosent eid av Kristiansand kommune. Bedriften har har 49 varig tilrettelagte arbeidsplasser. De har arbeidspraksis i ordinær bedrift, lærlingplasser og hospiteringsplasser.

Artikkelen har tidligere vært publisert i Renholdsnytt 4/2012.

Powered by Labrador CMS