Rose-Marie Falk (t.v.) og Margaretha Jonsson kan ikke få fullrost den selvgående vaskeroboten. Rune Mortensen fra Scanclean er glad for at han kan vise til fornøyde referansekunder i Sverige når han nå skal markedsføre Robo 40 på det norske markedet. (Foto: Pål Sønsteli).
Annonse
Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profesjonelle renholdsbransjen.
– Vi har døpt han til Robert, og han er vår beste venn. Han er aldri syk, må aldri på do og tar aldri kaffepauser, sier Margaretha Jonsson, renholder ved Nykroppa skole i Filipstad kommune i Värmland.
Det finnes 8-10 Robo 40-maskiner i Sverige. Det er sveitsiske Cleanfix som har utviklet roboten i samarbeid med to universiteter i Sveits og Tyskland. Sveitserne har testet den ut i fire år etter at de slapp en prototyp av roboten. I hjemlandet er den blitt en stor suksess, bare i Zürich er nærmere 50 maskiner i sving daglig. Svenskene ser også ut til å like den. Nå har Rune Mortensen i Scanclean fått klarsignal fra Sveits til å introdusere den også på det norske markedet.
Spart inn på ett år
– Vi har store forventninger til at dette skal bli en suksess. Mange er nok skeptiske til at en robot kan ta seg av renholdet, men erfaringene fra Sverige og andre steder viser at det er tilfelle, sier Mortensen, og får støtte fra Rose-Marie Falk, som er renholdsleder i Filipstad kommune.
I en gymsal i de dype svenske skoger, er det roboten Robo 40 fra Cleanfix som tar seg av renholdet. 800 kvadratmeter er skuret i løpet av to timer, mens renholderne tar seg av annet renhold. (Foto: Pål Sønsteli).
– Dette handler om effektivitet, ergonomi og ikke minst økonomi. Maskinen er spart inn i løpet av ett år, forteller Falk.I Sverige ligger prisen på 119 000 svenske kroner. I Norge vil prisen være 105 000 norske kroner. Regner vi kursen, så betyr det at maskinene koster det samme i Norge og Sverige.
– Når Falk sier at roboten er tjent inn igjen i løpet av ett år i Sverige, så vil det gå enda raskere i Norge. For lønnskostnadene er omtrent 20 prosent lavere i Sverige, sier Mortensen.
Var skeptisk
Roboten egner seg selvsagt ikke til alle typer lokaler. Det er i første rekke idrettshaller og store korridorer hvor den er gull verdt. I Filipstad benytter de den i idrettshaller.
– Jeg var skeptisk da jeg testet den for første gang, og var ikke overbevist om at det ville fungere. Derfor fulgte jeg med på jobben den gjorde. Men nå er jeg helt trygg på at det blir rent. Jeg starter den på morgenen, og når jeg kommer tilbake etter to timer, så er gulvet i gymsalen skuret – og Robert står akkurat der hvor den startet. Jeg tør nesten ikke tenke på at jeg moppet hallen da jeg begynte her i 1979. Hadde noen fortalt meg da at en robot skulle ta seg av jobben før jeg gikk av med pensjon, så hadde jeg ikke trodd på dem, sier Jonsson.
Flaggermusteknologi
Når roboten bli aktivert, kjører den et par runder i gymsalen for å memorere ”landskapet”. Deretter begynner den å rengjøre. Robo 40 har et eget navigasjonssystemet, som enkelt fortalt utgjør maskinens øyne og hjerne. Det hele er basert på flaggermusteknologi. Den sender ut ultralyd horisontalt, og baserer seg på infrarøde stråler vertikalt. Åtte ultrasoniske sensorer og tre infrarøde sensorer sørger for at roboten kontrollerer omgivelsene sine.
– Det ligger en liten utfordring i å tilpasse lokalene for at den skal fungere optimalt. Men dette er noe vi bistår med, sier Mortensen.
Gjerrig på vann
I gymsalen på Nykroppa skole er de vaskeroboten som regjerer. (Foto: Pål Sønsteli).
I gymsalen i Nykroppa har de et åpent utstyrslager. Der har de rett og slett satt opp en sperrebånd. Ved benkene langs veggen har de satt opp noen madrasser. Det er alt som skal til for at roboten fungerer optimalt.
– Kvaliteten er like bra som en hvilken som helst annen skuremaskin. I tillegg er den gjerrig på vann og kjemikalier. Den bruker ikke mer enn 10 liter vann og 0,5 desiliter med kjemikalie på 800 kvadratmeter. Nettopp det at den er så gjerrig på vannforbruket gjør at vi kan bruke den på alle typer gulv. Vi har en idrettshall med tregulv, og vi kommer nok til å kjøpe en tilsvarende maskin der, sier Falk, som har investert i to roboter så langt. Selv liker hun ikke kalle det for en robot.
– Det høres hyggeligere ut med en selvgående skuremaskin, sier hun med et smil.
Viktig med referansekunder
Cleanfix Robo 40 kan rengjøre inntil 1200 kvadratmeter på tre timer uten menneskelig input, avhengig av hvilket program som kjøres. Det er gjort forsøk med vaskeroboter også tidligere, uten nevneverdig suksess. Men Mortensen forsikrer at dette er noe som fungerer, og påpeker at Cleanfix ikke ville slippe produktet før de var sikre på at dette var noe de kunne stå inne for.
– De har ligget lavt med markedsføringen til de vet at alt er 100 prosent. Det gjør de nå, og derfor har de trygt på knappen og sagt ja til at vi også kan begynne å markedsføre roboten i Norge. Maskinparken har de bygd ut suksessivt for å forsikre seg om at dette fungerer. Når vi skal selge den i Norge, er det en stor fordel at vi kan vise til referansekunder i Sverige, sier han.