Sjefen får applaus

Seks råd for mestring

Mestring er nøkkelen til arbeidsglede, prestasjoner og suksess på jobben. BI-forsker presenterer her seks råd for å utvikle et mestringsklima.

Publisert

(Ill. foto: Colourbox.com).

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Mange virksomheter er opptatt av å fremheve de beste og mest talentfulle medarbeiderne. Det er de som presterer best, som høster mest belønning og anerkjennelse i organisasjonen.

Sammenlikning ikke alltid best

– I et prestasjonsklima defineres suksess på grunnlag av sammenligning med andre, sier førsteamanuensis Christina Nerstad ved Handelshøyskolen BI.

Prestasjonsklima motiverer til rivalisering og interne konkurranser. Å demonstrere overlegenhet i form av evner står sentralt.

– Sterkt fokus på å sammenligne medarbeideres prestasjoner skaper ikke nødvendigvis de beste prestasjonene, konstaterer Nerstad på bakgrunn av en doktogradsstudie ved BI.

Ifølge Nerstad ligger nøkkelen til arbeidsglede, suksess og prestasjoner i å balansere søkelyset på prestasjoner med å skape et mestringsklima.

I et mestringsklima kjennetegnes suksess av stor innsats, selvutvikling, læring, oppgavemestring og samarbeid.

– Ledere er opptatt av å gi alle ansatte muligheten til å utvikle sitt potensial, uten konstant sammenligning med kolleger, fremholder hun.

Skap mestringsopplevelser

Christina Nerstad har utarbeidet seks praktiske råd for å skape et klima for gode mestringsopplevelser. Rådene er utarbeidet med bakgrunn i forskning på idrett, pedagogikk og arbeidsliv:

1. Skap meningsfylte arbeidsoppgaver med tilstrekkelig variasjon.

2. Gi kreative utfordringer og muligheter til medbestemmelse.

3. Fokuser på å fremme indre motivasjon ved å legge vekt på utvikling av kompetanse, selvbestemmelse og tilhørighet (vi-følelse).

4. Unngå å favorisere og fremheve kun de beste. Ta vare på verdigheten til den enkelte.

5. Evalueringer bør i større grad også skje på grunnlag av innsats og egenutvikling. Ikke bare som en sammenlikning med andre.

6. Sett av tid til å utvikle talentet som bor i den enkelte medarbeider.

(BI Business Review)

"
Powered by Labrador CMS