Lege-pasient

Sykefraværet går fremdeles ned

For tredje gang på rad går sykefraværet ned. Sykefraværet gikk ned fra 7,3 til 6,9 prosent fra 1. kvartal i fjor til 1. kvartal i år. – Det er det laveste nivået for 1.kvartal siden vi startet med denne statistikken i 2001, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

Publisert

Det legemeldte sykefraværet går fortsatt ned. (Ill. foto: Colourbox.com).

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Det legemeldte sykefraværet gikk ned fra 6,1 til 5,7 prosent, mens det egenmeldte er uendret på 1,2 prosent, skriver NAV i en pressemelding.

Muskel- og skjelettlidelser

Nedgangen i det legemeldte sykefraværet gjelder både menne og kvinner, alle fylker og næringer. Nedgangen er størst for sykdommer som skyldes muskel- og skjelettplager. Disse plagene utgjorde 30 prosent av alt legemeldt sykefravær i første kvartal, mens det på samme tid i fjor utgjorde 32 prosent. I første kvartal var det 260 000 færre dagsverk som gikk tapt på grunn av muskel- og skjelettsykdommer sammenlignet med i fjor. Totalt er det legemeldte sykefraværet redusert med 334 000 dagsverk.

Tettere oppfølging

Lystad meiner at fjorårets regelendringer om tettere oppfølging av sykemeldte, kan være en medvirkende årsak til nedgangen i sykefraværet.

– Stadig flere arbeidsgivere sender inn oppfølgingsplaner, og antall dialogmøter øker stadig. Vi ser og så at bruken av graderte sykemeldinger fremdeles øker. Mer enn hver fjerde sykemeldte kvinne er nå delvis sykemeldt.

Lystad tror det er potensial for å redusere sykefraværet ytterligere.

– Målet med regelendringene er å hindre unødvendig lange sykefravær. Tyve prosent av sykefraværtilfellene varer i mer enn åtte uker, og de utgjør hele sytti prosent av tapte årsverk. Bedrifter som innarbeider gode sykefraværsrutiner, kan redusere det langvarige sykefraværet. Det er både den sykemeldte, bedriften og samfunnet tjent med, sier Lystad. Størst nedgang blant menn

Les mer på NAV sine nettsider.

"
Powered by Labrador CMS