Rense mobil-Helene Aarnes

Fjerner kontorets bakteriebomber

Vi liker at kontoret er rent, men mange glemmer at datamaskinen, tastaturet og telefonen er yngleplass for bakterier. – Rensing forlenger både brukstiden og levetiden på det meste av teknisk utstyr, sier ISS.

Publisert

Servicemedarbeider i ISS, Ljiljana Glisic, råder alle til å rense både PC og telefon.
– Husk at det ikke bare er din egen skitt du arbeider i, sier hun. (Foto: Helene Aarnes).

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Støv og skitt på jobben skaper et dårlig arbeidsmiljø. Det trenger inn i kriker og kroker på alt teknisk utstyr, forteller regionsjef i ISS, Unni Bjørgesæter.

– Spesielt stasjonære PC-er er utsatt. De står ofte plassert under pulten, og luftinntaket ligger nede ved gulvet, som gjør at maskinen samler mye støv. Dette fører ofte til treg maskin, i tillegg til at PC-en kan bli direkte brannfarlig. Det lukter ofte svidd når utstyr blir renset, sier hun.

Nyttig nisje

Rensing av utstyr som blant annet PC og telefoner, er et nisje-tilbud fra ISS. De har mange bedrifter med faste avtaler, hvor dette tilbudet inngår sammen med andre typer renhold.

– Dette gjelder alt fra store til små firmaer. Faste avtaler betyr også faste frekvenser i data- og telefonrens, noe som gjøres alt fra én til fire ganger i året. Tilbudet er per i dag stort sett Oslo-basert, men teamet vårt har oppdrag også i Akershus og Østfold. Rengjøringen gjøres direkte hos kunden i arbeidstiden, forteller Bjørgesæter.

Eget team

Rensing av PC og telefonutstyr er et nisjetilbud fra ISS. (Foto: Helene Aarnes).

ISS har et eget team, hvor to og to utfører dette arbeidet ute hos kundene. Ljiljana Glisic har jobbet som servicemedarbeider i ISS siden 2005, i avdelingen for diverse vedlikehold og innemiljø. Siden 2009 har hovedoppgaven vært data- og telefonrens.

– I løpet av en måned renser vi mange forskjellige maskiner, og arbeidet er tidkrevende. Det tar cirka 10 til 30 minutter per gjenstand, vi må komme til i trange kriker og kroker. Det er også viktig å være veldig forsiktig. Det er skjørt utstyr vi renser, sier hun.

Servicemedarbeideren forteller at jobben er interessant og givende.

– Bedriftene tar veldig godt imot oss. Siden dette tilbudet er en nisje innen renhold, har vi valgt å ha egne jobbklær spesielt for denne type oppdrag. Det er viktig å se profesjonelle ut, og ikke skille oss altfor mye ut fra de vi skal jobbe sammen med, sier hun.

De renser blant annet telefoner, bærbare PC-er, skjermer, tastaturer, datamus, kopimaskiner og faksmaskiner, i tillegg til noen mobiltelefoner. De har også større jobber, blant annet har de ansvar for teknisk vask på NRK og TV 2. Mange oppdrag varer over lengre tid.

Egenutviklet metode

Rensemetoden av tele- og datautstyr har ISS utviklet selv gjennom 30 år. Metoden er under kontinuerlig forbedring.

– Vi har jobbet lenge med å utarbeide en god måte å rense alt utstyret på. Resultatet er blitt en effektiv metode hvor vi bruker forskjellige børster og kluter til tastaturer, skjermer, maskiner og telefon. Men rensemiddelet er det samme til alt, og det er helt ufarlig for utstyret, presiserer Glisic.

– Folk som ikke er videre opptatt av renhold kommenterer hvor rent det blir. Det er en hard, men viktig jobb, forteller regionsjef Bjørgesæter.

Sprer skitt og bakterier

ISS har over flere år utviklet en spesiell rensemetode, og rensemiddel. De kaller den enkel, men effektiv. (Foto: Helene Aarnes).

Selv i vår mobile verden erfarer Ljiljana Glisic at fasttelefoner dominerer i store bedrifter.

Og det er flere som deler, eller roterer på kontorplasser, bytter PC og annet utstyr med hverandre.

– Det finnes mange skitne telefoner rundt omkring. Dette er tegn på dårlig renhold, og er bakteriebomber som kan føre til sykdom, noe som koster penger. Regelmessig rensing av utstyr har derfor også en helsegevinst, sier hun.

– Husk at ofte er det ikke bare din egen skitt du jobber i, men mange andres også, understreker hun.

Glisic deler gjerne et godt råd for å unngå at spesielt tastaturet blir altfor skitten.

– Slutt å spis på kontoret. Det gjør at smuler og fett samler seg på og mellom tastene. Denne skitten kan føre til at taster slutte å fungere. Har dette først skjedd, bruker mange unødvendig mye penger på å skaffe seg nytt utstyr, når en grundig rens ville ha løst de fleste problemene, sier hun.

Artikkelen har tidligere vært publisert i Renhold nr. 4/2012

Powered by Labrador CMS