Risikoen for å bli fysisk inaktiv er 20 prosent større for dem som opplever arbeidsstress, sammenliknet med dem som ikke opplever stress i arbeidet. Dette viser en stor studie utført av forskere ved det svenske Mittuniversitetet, i samarbeid med flere andre universiteter i Europa, skriver forskning.se, melder HMS magasinet på sine nettsider.
Større rekreasjonsbehov
Flere hypoteser peker på at stressende arbeid med høye krav og liten kontroll over eget arbeid fører til trøtthet og et større behov for å hente seg inn igjen. Dermed skulle også sannsynligheten for passivitet i fritiden øke.
En stor studie som nylig ble publisert i American Journal of Epidemiology inneholder data fra 170 000 personer i 14 europeiske land. Der påvises det en klar sammenheng mellom arbeidssituasjonen og den fysiske aktiviteten i fritiden.
Egenkontroll avgjørende
– Risikoen for fysisk inaktivitet i en stressende jobb har fremfor alt sammenheng med hvordan du opplever kontrollen over din egen arbeidssituasjon, snarere enn hvor høye kravene er i arbeidet. Jo mindre kontroll og mulighet du har til å styre ditt arbeid, desto større er sannsynligheten for at du er fysisk inaktiv i fritiden, sier Anders Knutsson, professor i folkehelsevitenskap ved Mittuniversitetet.
Trim viktig for folkehelsen
" Fysisk inaktivitet forbindes med flere sykdommer som hjerte- og karsykdommer, type 2 diabetes og visse kreftformer. En mer fysisk aktiv befolkning kan bedre folkehelsen. Derfor er det viktig å forstå hvilke faktorer det er som påvirker hvordan befolkningen deltar i fysiske aktiviteter.– Tiltak for å øke den fysiske aktiviteten i befolkningen kan også dra nytte av det som angår arbeidslivet, mener professor emeritus Anders Knutsson ved Mittuniversitetet.