ID-kort

Norske dumpingtiltak kan bli utradert av EU

Norske tiltak mot sosial dumping kan stå i fare. Kravet om ID-kort i bygg og anlegg, registreringsplikten for bemanningsforetak og godkjenningsordningen i renholdsbransjen kan bli utradert av nytt EU-direktiv.

Publisert

(Ill. foto: Pål Sønsteli).

Renholdsnytt kommer ut seks ganger i året, og er det eneste fagbladet i Norge som retter seg mot den profe­sjonelle renholds­bransjen.

Bli kjent med papirutgaven her!


Vi sender ut gratis nyhetsbrev ukentlig.


Her kan du melde deg på

Bakgrunnen er at EU-kommisjonen ønsker å få en bedre etterlevelse av utsendingsdirektivet, herunder forhindre omgåelser og misbruk. Blant annet vil man ha slutt på at firmaer etablerer postkasseselskaper i andre EU-land som kun har som oppgave å drive utleie eller underentreprise med bruk av utstasjonert arbeidskraft, skriver arbeidsmanden.no.

Derfor foreslås regler som forplikter medlemsstatene å gi informasjon om arbeidsvilkår, regler om administrativt samarbeid over grensene, krav om solidaransvar overfor direkte underentreprenører osv.

Barnet ut med badevannet

Men forslaget om et såkalt håndhevingsdirektiv som kommisjonen la fram i vår inneholder også elementer som gjør at de gode ambisjonene kan komme til å virke mot sin hensikt. Direktivforslaget inneholder nemlig en uttømmende liste over hvilke nasjonale kontrollmekanismer og administrative krav som skal tillates. Det er kun disse kontrolltiltakene som kan innføres, ingen andre.

Norske tiltak for å hindre sosial dumping som krav om ID-kort i bygg og anlegg, registreringsplikt for bemanningsforetak og godkjenningsordning for renholdsbedrifter står ikke på EUs liste over tillatte kontrolltiltak.

Direktivet er til behandling i Råd og EU-parlamentet. Foreløpig dato for plenumsbehandling er 8. mai 2013.

Les hele saken her:

"
Powered by Labrador CMS