– Prosessen med å bli enige om arbeidsmiljøråd i fellesskap og den daglige påminnelsen om disse rådene bidrar til å tydeliggjøre hva slags miljø virksomheten ønsker, sier rådgiver Werner Fredriksen i Rådet for psykisk helse, på deres nettsider.
Fredriksen mener at prosessen med å komme frem til råd i fellesskap også bevisstgjør den enkelte leder eller ansatte når det gjelder deres egen rolle i å skape en bedre arbeidsplass for alle.
– Det psykososiale arbeidsmiljøet er vel så viktig som det fysiske, men det er kanskje ikke alltid like lett å være bevisst på hvordan man ivaretar dette fra dag til dag, som at man kan bruke vernesko eller hjelm for å beskytte seg fysisk.
Skap et godt arbeidsmiljø i fellesskap
Rådet for psykisk helse oppfordrer derfor virksomheter til å invitere sine ledere og ansatte til å sette seg ned sammen og komme med forslag til og bli enige om fem gode råd for deres arbeidsplass.
- Det psykososiale arbeidsmiljøet handler i stor grad om samspillet mellom de ansatte samt mellom de ansatte og ledelse på den enkelte arbeidsplass og derfor er det er en god idé å lage råd for arbeidsmiljøet i fellesskap internt i virksomheten, oppfordrer Fredriksen.
Rådet for psykisk helse har laget sine egne «fem om dagen for et godt arbeidsmiljø»:
• Hilse når man kommer på jobb og går hjem fra jobb
• Å rose andre og motta ros
• Mest mulig åpen informasjon skaper et godt arbeidsmiljø